Gorenjski policisti kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo v Kranju podali kazensko ovadbo zoper eno osebo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Zatajitve finančnih obveznosti po členu 254/I in III (KZ 04) v višini 80.000 evrov.

Urad RS za preprečevanje pranja denarja je v začetku leta 2008 obvestil policijo, da je zaznal več sumljivih transakcij pri dveh fizičnih osebah iz Ljubljane in dveh pravnih osebah s sedežem v Ljubljani in Kranju. Na podlagi obvestila so gorenjski policisti kriminalisti pričeli z zbiranjem informacij. Na podlagi odredb za hišno preiskavo sta bili opravljeni hišni preiskavi na sedežih obeh pravnih oseb.

Policisti kriminalisti so pri tem zasegli poslovno dokumentacijo in elektronske nosilce podatkov in pri pregledu ugotovili, da je 35-letni osumljenec iz Ljubljane kot fizična oseba v letu 2007 iz tujine v RS uvozil najmanj 27 vozil višjega cenovnega razreda in jih naprej prodal 13. Vozila je preko podjetja za komisijsko prodajo vozil po uvozu prepisal nase in jih nato prodajal naprej. Lizing podjetja, ki so po večini kupovala vozila, so denar nakazovala na podjetje za komisijsko prodajo vozil, to pa na računa 35-letnika, ki jim ju je navedel. Policisti kriminalisti so ugotovili, da gre med drugim tudi za otroški varčevalni račun.

Ravno to je vzbudilo sum Urada RS za preprečevanje denarja, saj se je na otroški varčevalni račun stekalo veliko denarja. Tega na omenjenem računu do oktobra 2007 namreč ni bilo veliko. Potem pa so prihajala nakazila v skupni vrednosti preko 230.000 evrov. Prav tako je imel 35-letnik odprt še en račun, na katerem prav tako do junija 2007 ni bilo veliko prometa. Med junijem in oktobrom 2007 pa se je na račun steklo preko 220.000 evrov. Od navedenih zneskov (preko 450.000 evrov) osumljeni ni plačal zakonitih davkov, in sicer davka na motorna vozila in davka na dodano vrednost, ki skupno znaša preko 80.000 evrov.

Za kaznivo dejanje Zatajitev finančne obveznosti po členu 254 KZ(04), je zagrožena kazen do treh let zapora. V navedenem primeru je šlo za kvalificirano obliko (čl. 254/III KZ), kjer je zagrožena kazen do osmih let zapora.

Osumljeni je v preteklosti že bil obravnavan za podobna kazniva dejanja.