Na območju cestnega predora Karavanke je 14. maja ponoči, med 20. in 4. uro zjutraj, na podlagi sklepa Vlade RS potekala regijska vaja zaščite in reševanja Karavanke 2009, v katero je bila poleg gasilcev, reševalcev in drugih služb aktivno vključena tudi policija. 

IMG 0165

Vaja je potekala po scenariju, da se je v predorski cevi zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo ranjenih veliko oseb in zaradi katere je nastal tudi požar. V tunelu je z obeh strani nastala kolona vozil, v eni izmed kolon pa je bilo tudi vozilo z gorivom (nevarno snovjo). Z vajo so gasilsko-reševalne službe preverile potek reševanja, gašenje požara, oskrbo poškodovanih.

IMG 0162

 Pri vaji so sodelovali policisti  Policijske postaje Jesenice, Postaje prometne policije Kranj, Sektorja uniformirane policije, Sektorja kriminalistične policije in Operativno-komunijkacijskega centra Policijske uprave Kranj


Policisti so skrbeli za ustrezno zavarovanje kraja, varovanje življenja ljudi in premoženja ter preusmerjanje prometa tako, da je bilo reševanje sploh mogoče. Policisti in kriminalisti so po gašenju in reševanju opravili tudi ogled in poskrbeli za identificiranje žrtev, poškodovanih in drugih udeležencev v nesreči. Sodelovali so tudi v regijskem štabu centra za zaščito. Z vajo so preverili načrte, svoje znanje in opremo za delo v nevarnih okoliščinah.</>

Vaja je pokazala, da so tako policisti kot druge službe ustrezno pripravljeni. Sicer pa bodo ugotovitve uporabili tudi za prenovo načrtov reševanja, programov usposabljanja in drugih aktivnosti, s katerimi zagotavljajo stalno pripravljenost na učinkovito posredovanje v takšnih nesrečah.

DSCN0803

Predstavitve vaje v prostorih jeseniških gasilcev so se iz vrst policije udeležili predstavniki PU Kranj in Generalne policijske uprave, med ogledom vaje pa so bile naloge in aktivnosti posameznih sodelujočih služb v predoru opazovalcem in gostom predvajane na platoju Hrušica.