Policisti Policijske uprave Kranj so 18. aprila izvedli preventivno akcijo Vaša izkušnja, naš nasvet, namenjeno predvsem izpopolnjevanju voznikov motornih koles in koles z motorjemv varni vožnji.

Cilji prireditve, ki je potekala na parkirišču pred nakupovalnim centrom Planet Tuš, so bili:

  1. opozoriti, da so vozniki koles z motorjem in motornih koles prepogosto žrtve prometnih nesreč in da se stanje ne izboljšuje,
  2. podati nanje in izkušnje policistov ter drugih strokovnjakov v obliki nasvetov za večjo varnost voznikov koles z motorjem in motornih koles v prometu,
  3. predstaviti ukrepe policije, s katerimi želimo zmanjšati število prometnih nesreč z udeležbo voznikov koles z motorjem in motornih koles.

Voznike enoslednih vozil in druge smo na ta dan povabili na posebej pripravljene poligone ter jim v obliki šole varne vožnje prikazali nekatere vaje ter pravila vožnje. Opozorili smo jih na nevarnosti v prometu.
Izkušen policist Postaje prometne policije Kranj in inštruktorji avtošole B in B so pokazali spretnostno vožnjo, izogibanje oviri, naglo zaviranje voznika osebnega avtomobila in motornega kolesa ter uporabo varnostnega sistema za zadrževanje otrok v vozilu.Svoje znanje na poligonu so pokazali tudi posamezni obiskovalci prireditve.

Poleg Policijske postaje Kranj in Postaje prometne policije Kranj so se predstavili še Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Kranj, Ambulanta za nujno medicinsko pomoč, Slovenska vojska, Gasilsko-reševalna služba in zastopnik motoristične opreme. Obiskovalcem so predstavili opremo in vozila, ki so potrebna ob obravnavah prometnih nesreč in tudi sicer, pri rednem delu. Policisti so posebej predstavili še opremo za nadzor prometa (merilnike hitrosti, merilnike alkoholiziranosti, sredstva za zaustavljanje ...).

Projekt bomo zagotovo izvedli tudi v prihodnje. Prireditev je bila namreč koristna tudi zaradi krepitve medsebojnega sodelovanja različnih služb in izboljšanja postopkov pri obravnavanju prometnih nesreč.

 

Besedilo: pomočnik komandirja PP Kranj Damjan Bertoncelj