Policisti Policijske postaje Postojna so v preteklih dneh na avtocesti Ljubljana-Koper obravnavali dva primera kaznivega dejanja lažnega izdajanja za policista.

avto 2

Na podlagi ovadbe oškodovanca in zbranih obvestil so policisti v Ljubljani odvzeli prostost 48-letnemu Ljubljančanu, in sicer zaradi utemeljenih razlogov za sum, da se je v novembru lažno izdajal za policista. Osumljenec je namreč na avtocesti med Ravbarkomanda in Postojno z osebnim avtomobilom znamke VW Passat CC, sive barve (na fotografiji), z dvema utripajočima rdeče-modrima lučema ustavil pred sabo vozeči osebni avtomobil italijanskega državljana. Pristopil je do oškodovančevega vozila, se z neznano izkaznico lažno izkazal za policista, oškodovancu očital prekoračitev hitrosti in mu izrekel "globo". Italijan je osumljencu izročil denar, vendar ni prejel potrdila o plačilu.

Zvečer 1. decembra 2017 se je na avtocesti Postojna-Razdrto zgodil podoben primer. Nekaj minut zatem, ko je oškodovanec iz Trsta policiji prijavil kaznivo dejanje, so policisti po hitri akciji na avtocesti izsledili osebni avtomobil znamke VW Passat CC in prijeli osumljenca, 38-letnega moškega iz Slovenskih Konjic.

Oba osumljenca bodo policisti kazensko ovadili zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivih dejanj lažnega izdajanja za uradno ali vojaško osebo po členu 305/1 Kazenskega zakonika (KZ-1) in goljufije po členu 211/1 KZ-1.

avto-1

 Vse občane prosimo, naj v primeru, da jih je v preteklih dneh ustavil lažni policist z avtomobilom (na zgornji fotografiji), takoj pokličejo na številko 113 in prijavijo kaznivo dejanje.


Zakon o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol) v 21. členu določa, da se morajo policisti, ko opravljajo policijske naloge v civilni obleki, pred policijskim postopkom izkazati s službeno izkaznico. Policist osebi, zoper katero izvaja policijska pooblastila, na njeno zahtevo na kraju praviloma pove svoje ime in priimek, izjemoma lahko le identifikacijsko številko ter policijsko enoto, v katero je razporejen. Tujcem policist po plačilu globe na kraju izda potrdilo (obrazec formata A4), slovenskim državljanom pa plačilni nalog (prav tako obrazec formata A4).