Zaradi slabe vremenske napovedi je bila preventivna akcija za motoriste Policijska izkušnja kot nasvet, ki je bila načrtovana v soboto, 23. aprila 2016, v Postojni, žal odpovedana.

Datum prireditve je bil prestavljen na soboto, 14. maja 2016.

Koprski policisti prometniki bomo v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Postojna tudi letos organizirali preventivno akcijo za voznike enoslednih vozil, ki smo jo pred šestimi leti poimenovali Policijska izkušnja kot nasvet. Prva letošnja preventivna akcija bo potekala v soboto, 23. aprila 2016, med 9. in 17. uro v Postojni, na parkirišču PTC Primorka v Postojni (ob cesti Ljubljana-Koper, nasproti Zdravstvenega doma Postojna in avtobusne postaje).

Namen akcije je obveščanje in osveščanje voznikov enoslednih vozil o varni udeležbi v cestnem prometu skozi različne vaje na poligonu in seveda pogovor s policisti motoristi. S tem ne želimo samo opozarjati na pasti vožnje motornega kolesa, ki nas čakajo v cestnem rometu, ampak tudi predstaviti lepote vožnje oziroma varno uživanje v vožnji z jeklenim konjičkom. Policisti bomo na voljo za pogovor o vsem, kar zanima motorista o vožnji in njegovem vozilu.

Osrednji del dogajanja bo poligon z različnimi vajami, namenjenimi simulaciji vožnje z enoslednim vozilom po cesti. Policisti motoristi bomo obrazložili namen in cilj vsake vaje posebej ter pokazali pravilno tehniko za obvladovanje posamezne vaje. Vaje se bodo izvajale pri počasni vožnji, vendar nas učijo obvladovanja motornega kolesa s pravilno tehniko vožnje, pravilnega gledanja v smer vožnje oz. v smer rešitve, pravilnega reagiranja v primeru nenadne ovire ... Mogoče si bo ogledati tudi policijsko opremo (alkotest, laserski merilnik hitrosti, stinger ...) in vozila.

Na prireditvenem prostoru bodo tudi gasilci, reševalci, mestni redarji, učitelji vožnje, cestninski nadzorniki ter različna zainteresirana podjetja ali posamezniki z motoristično opremo ter motornimi kolesi. Ti bodo predstavili svoj poklic in opremo, predvsem pa bodo udeležencem posredovali svoje znanje. Tako bo mogoče obnoviti znanje prve pomoči, preveriti delovanje defibrilatorja, si ogledati gasilsko opremo in opremo mestnega redarstva ter cestninskih nadzornikov in jih tudi povprašati o njihovih pooblastilih ter načinu dela. Ne bodo manjkala niti starodobna vozila iz bližnje in daljne okolice.

Če bo vreme slabo, bo preventivna akcija prestavljena. O morebitni spremembi vas bomo pravočasno obvestili.