V petek, 22. junija 2007, smo zaposleni na Policijski upravi Koper praznovali Dan policije. Proslavo, s katero smo počastili spomin na hrabra dejanja policistov med osamosvojitvenimi procesi, smo organizirali v Divači, pred spomenikom "Dan prej".

Vse zbrane, bilo nas je več kot 150, je takoj za slovensko hinmo, ki jo je zaigral kvartet Policijskega orkestra, naprej nagovoril župan gostujoče občine Divača, Mitja Potokar, nato pa nas je pozdravil tudi predstavnik Generalne policijske uprave, Tomaž Pečjak, direktor Operativno-komunikacijskega centra. Zatem je Pevski zbor Tabor-Lokev zapel slovensko pesem, Fabio Steffe, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko, pa je gostom na proslavi ponovno poudaril pomen osamosvojitvene vojne in prispevka primorskih miličnikov, za katere se je vojna začela že dan prej.

Direktor Policijske uprave Koper Iztok Jakomin je v svojem govoru poudaril predvsem sodelovanje in enotnost, uspehe pri izpolnjevanju schengenskih zahtev ter pomen prihodnosti in nalog med predsedovanjem EU naslednje leto. Poudaril je prednosti dobrega sodelovanja z lokalnimi skupnostmi in tujimi, predvsem sosednjimi, varnostnimi organi. Vzpodbuditi je želel policiste k še večji aktivnosti, čeprav že danes veliko policistov dosega dobre rezultate v različnih športnih panogah. Za tem je povezovalka prebrala poslanico generalnega direktorja policije Jožeta Romška.

Iztok Jakomin, direktor Policijske uprave Koper, Valter Ule, vodja Sektorja uniformirane policije PU Koper, in Vojko Živec, po pooblastilu vodja Sektorja kriminalistične policije, so podelili bronasti ščit policije za prizadevno in uspešno opravljanje delovnih nalog, in sicer Veri Brčin, Francu Cvajdiku, Zdenku Deželaku, Sebastijanu Filipčiču, Robertu Mohoriču, Evgenu Obrezi, Tanji Škerlj, Bojanu Štefaniču in Marku Žitku.

Letos smo podelili še posebne nagrade, medalje za požrtvovalnost, za dosežene pomembne uspehe pri delu ter za nesebično pomoč, za požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, ki so jih prejeli Matej Bračič, ki je 7. aprila 2006 hrabro ukrepal v požaru v večstanovanjski hiši v Izoli, kjer je izbruhnil požar v kopalnici stanovanja v drugem nadstropju, in rešil prestrašeno stanovalko, ter policista Vojko Kianec in Marjan Špranger, ki sta 12. junija 2006 hrabro ukrepala v primeru prometne nesreče na odseku ceste Sečovlje-Dragonja. Po prejemu obvestila, da je ob cesti v kanalu potopljen avtomobil, sta policista odšla na kraj dogodka. Ker zaradi globine in motnosti vode ni bilo mogoče ugotoviti, ali je v avtomobilu oseba, je Vojko Kianec brez pomisleka skočil v vodo. Večkrat se je moral potopiti, da je lahko odprl vrata avtomobila in osebo potegnil iz vode. Policista sta poskušala osebo oživljati, vendar žal ni bilo več pomoči.

Srebrni znak policije za sodelovanje se podeljuje za večletno pomembno sodelovanje ali pomoč policiji pri opravljanju nalog, povezanih s širitvijo varnostne kulture ali krepitvijo in razvojem varnosti, ali za večkratno sodelovanje in pomoč pri posameznih varnostnih akcijah je Iztok Jakomin, direktor PU Koper, podelil Gojmirju Lešnjaku - Gojcu, ki uspešno sodeluje z policisti pri izvajanju preventivnih projektov policije in s svojim prispevkom pripomore k večji odmevnosti preventivnih aktivnosti policije. Kljub številnim drugim obveznostim zelo rad sodeluje na vseh preventivnih prireditvah policije. Bronasti zank policije za sodelovanje, ki se podeli za uspešno sodelovanje ali pomoč policiji pri opravljanju nalog, povezanih s širitvijo varnostne kulture ali krepitvijo in razvojem varnosti, ali za uspešno sodelovanje in pomoč pri posamezni varnostni akcijipa je dobil Regijski Center za obveščanje Koper, ki v okviru svojih pristojnosti že vrsto let zgledno sodeluje z Operativno - komunikacijskim centrom PU Koper pri izvajanju nalog ob vsakodnevnem obvladovanju raznih varnostno pomembnih dogodkov. V zadnjih letih je sodelovanje preseglo okvire formalno dogovorjenega. S Policijo več let zgledno sodeluje tudi na preventivnem področju, saj redno sodeluje na t.i. preventivnih delavnicah.

Predsednik policijskega veteranskega društva SEVER za Primorsko in Notranjsko Fabio Steffe in direktor PU Koper Iztok Jakomin sta podelila še priznanja za izkazano angažiranost v času demokratičnih procesov in udeležbo v vojni za Slovenijo 1991, s čimer so policisti tvegali svoje življenje ali kako drugače prispevali k zmagi samostojnosti in neodvisnosti.

Zaradi izkazane angažiranosti pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov ali pa so bili s svojimi aktivnostmi neposredno vključeni v vojno za osamosvojitev Republike Slovenije in s tem tvegali svoje življenje, sta podelila bronasti osamosvojitveni znak Združenja Sever komandirju Policijske postaje Piran Robertu Zonti, pomočniku komandirja Policijske mejne postaje Sočerga Diegu Samsi in županu občine Divača Matiji Potokarju.

Po zaključenem uradnem delu proslave, smo imeli za Dan policije še zakusko na divaškem letališču, kjer je za zabavo poskebel tudi ansambel Kalamari. Veliko je bilo priložnosti za klepet ob kozarčku tako z aktivnimi policisti kot tudi z upokojenci, nekdanjimi direktorji, tujimi kolegi, povabljenimi predstavniki gospodarstva in vsemi ostalimi gosti.

 

070622-DanPolicije01-mPrizorišče proslava v Divaši pred spomenikom "Dan prej"


070622-DanPolicije02-mGosti na proslavi


070622-DanPolicije03-mPevski zbor Tabor - Lokev


070622-DanPolicije04-mGovor Fabia Steffeta, predsednika Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko


070622-DanPolicije05-mGovor Iztoka Jakomina, direktorja PU Koper


070622-DanPolicije06-mMedalja za požrtvovalnost policistu Mateju Bračiču


070622-DanPolicije07-mMedalji za požrtvovalnost policistoma Vojku Kianecu in Marjanu Šprangerju


070622-DanPolicije08-mSrebrni znak policije za sodelovanje je dobil Gojmir Lešnjak - Gojc


070622-DanPolicije09-mBronasti znak za sodelovanje pa je dobil Regijski center za obveščanje


070622-DanPolicije10-mProslavo smo zaključili z zabavo na divaškem letališču

 

Anita Leskovec
tiskovna predstavnica
Policijske uprave Koper