Policisti Policijske postaje Šentjur na javni kulturni prireditvi Šentjurjevo že nekaj let sodelujemo z različnimi preventivnimi projekti. Letos smo se odločili, da se bomo pod sloganom Varno na motor ... in nazaj domov predstavili predvsem s preventivnimi vsebinami za voznike enoslednih motornih vozil, in sicer v torek, 27. aprila 2010, med 9. in 13. uro na prireditvenem prostoru pred Železniško postajo Šentjur. Vabljeni!

Policisti bomo projekt za večjo varnost motoristov predstavili v okviru javne prireditve Zbor starodobnikov vseh vrst, ki jo organizira "odltimersko" društvo Večno mladi. Lani je prireditev obiskalo okoli 2.000 obiskovalcev, med njimi veliko prav voznikov enoslednih motornih vozil.

Policist motorist iz Postaje prometne policije Celje bo obiskovalcem svetoval glede varne vožnje in jih opozoril na najpogostejše napake motoristov. Motorist reševalec iz enote za nujno medicinsko pomoč pri KC Maribor pa bo ponazoril pomen nujne medicinske pomoči motoristom, ki so ranjeni v prometnih nesrečah. Razstavili bomo tudi tehnična sredstva in opremo, ki jo uporabljamo pri svojem delu. Obiskovalcem bomo tudi omogočili, da preizkusijo svoje spretnosti na simulatorju vožnje z motornim kolesom. Prepričali se bodo lahko, kakšno je njihovo poznavanje cestnoprometnih pravil in pravil varne vožnje. Razdelili jim bomo preventivno gradivo, nazadnje pa jih povabili še k izpolnitvi ankete o varni vožnji in njihovih pogledih na prometno varnost.

Demonstratorji iz sveta za preventivo in vzgojo pa bodo predstavili naslednje preventivne naprave: Stopko (merjenje reakcijskega časa), maketo glave s čelado in jajčkom za prikaz uporabe čelade, naletne tehtnice (prikaz naletne teže ljudi pri trku 30/50/90 km/h) ter alkoteste in posebna "alkoočala".

Naš namen je vse obiskovalce in udeležence prireditve, večinoma gre za že nekoliko starejše in zato bolj izkušene voznike, pozvati, naj obnovijo svoje znanje o pravilni vožnji in naj ga tudi prenesejo na mlajše voznike motornih koles.

Projekt, ki je bil v javnosti zelo pozitivno sprejet, smo doslej izvedli že dvakrat. Letos ga pripravljamo v sodelovanju občino Šentjur, občinskim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in društvom starodobnikov Večno mladi.

 

Vabljeni torej vsi, saj želimo, da živite varno!