V petek, 22. aprila 2011, je bilo v telovadnici Osnovne šole Šmarje pri Jelšah uradno odprtje varnih točk, na katerem so sodelovali tudi policisti. 

varne tocke 2

Projekt Varnih točk je bil v sodelovanju z Unicefom Slovenija izpeljan na pobudo Lokalne akcijske skupine za preprečevanje odvisnosti Občine Šmarje pri Jelšah.

Varna točka je posebno označen javni prostor, namenjen otrokom. Otroci se v varno točko zatečejo v primeru, če se znajdejo v kakršnikoli stiski. Ciljna skupina so otroci in mladostniki med petim in osemnajstim letom starosti. Unicef Slovenije izvaja projekt varnih točk že od leta 2003, Šmarje pri Jelšah pa je že šestnajsta občina, ki je pristopila k projektu.

varne tocke 1

Konec lanskega leta je bila na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah opravljena anketa, v kateri so učence med drugim spraševali tudi o predlogih, kje naj bi te točke bile. Rezultati ankete so pokazali, da se je največ otrok odločilo za Policijsko postajo Šmarje pri Jelšah. Ob upoštevanju ankete in skupine LAS smo  tako skupaj vzpostavili osem varnih točk, in sicer: Policijska postaja Šmarje pri Jelšah, Osnovna šola Šmarje pri Jelšah, zdravstveni dom, knjižnica, stavba občine, center za socialno delo, Frizerski salon Pri Minki in Pizzeria Lipnik.

Koncept varnih točk je na prireditvi osnovnošolcem predstavil Boštjan Gorenc Pižama, sicer predstavnik Unicefa.