Svoje izkušnje pri vožnji z motornimi kolesi policisti Postaje prometne policije Celje že vrsto let delijo z drugimi vozniki motornih koles. Preventivne aktivnosti, imenovane Policijska izkušnja kot nasvet, so izvajali tudi letos, in sicer prvi vikend v aprilu. Obisk je presegel vsa pričakovanja. V dveh dneh se je aktivnosti udeležilo 370 obiskovalcev, 174 voznikov motornih koles pa se je preizkusilo še v praktičnem delu.

 

 


 

Policisti PPP Celje so aktivnosti izvajali v štirih  terminih. Vodja aktivnosti je bil pomočnik komandirja Boštjan Cugmas, za teoretični del je skrbel dolgoletni inštruktor vožnje z motornim kolesom Ljubo Poglajen, za praktični del pa so oba dneva skrbeli izkušeni inštruktorji Robert Krofl, Marko Kopitar in Fredi Miklavc. Za prvo pomoč, pregled zahtevane  dokumentacije pred praktičnim delom in druge servisne informacije je skrbel Franc Mihelak, prav tako ?prometnik? z dolgoletnimi izkušnjami.

 

 

Aktivnosti, ki so potekale vsaki dve uri (ob 9., 11., 13. in 15. uri), so bile razdeljene na teoretični in praktični del. Predavatelj Ljubo Poglajen je v predavanje pri teoretičnem delu, za katerega je letos vladalo še posebno zanimanje, vključil napotke ob začetku motoristične sezone, opozoril na pomen opreme motoristov, prvinam speljevanja in ustavljanja, spregovoril je o pasteh vožnje motoristov v dežju, vetru, vožnje v skupinah, vse skupaj pa je podkrepil z zanimivo predstavljenimi statističnimi podatki in fotografijami. Po predavanju so se udeleženci lahko preizkusili na simulatorju.

 

 

V okviru praktičnega dela so policisti - inštruktorji na skrbno pripravljenem poligonu  predstavili vožnjo v slalomu in osmici, prikazali pa so tudi izogibanje oviri z zaviranjem s sprednjo, zadnjo in obema zavorama. Za njimi so se v vožnji na poligonu preizkusili še udeleženci, ki so morali za to imeti opravljen izpit ustrezne kategorije, veljavno prometno dovoljenje in opravljen preizkus alkoholiziranosti.

Tekst: Milena Trbulin
Foto: Arhiv PPP Celje