Europol in italijanski direktorat za preiskave proti mafiji (Direzione Investigativa Antimafia - DIA) sta 16. in 17. aprila 2019 na sedežu Europola, v Haagu (Nizozemska), gostila prvo operativno konferenco na visoki ravni, ki je bila namenjena strategiji boja proti transnacionalnemu organiziranemu kriminalu.

Slovensko policijo sta predstavljala Damjan Apollonio, vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto na Policijski upravi Koper, in Luka Pisovec, vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto na Policijski upravi Kranj.

20190416 103123

Mednarodno konferenco so organizirali v okviru operativne mreže @ON za preprečevanje resnega in organiziranega kriminala v Evropski uniji. Udeležilo se je je 129 udeležencev iz več evropskih držav, predstavljali pa so jih visoki predstavniki kriminalističnih policij in Europola. Konferenco sta vodila Giuseppe Governale, generalni direktor italijanskega direktorata za preiskave proti mafiji (DIA), in Jari Liukku, vodja Europolovega evropskega centra za boj proti resnemu in organiziranemu kriminalu.

Konferenca je bila v osnovi namenjena predstavitvi strategij in taktik boja proti različnim organiziranim kriminalnim organizacijam in njihovim vodjem, ki delujejo na območju Evrope. Izpostavljeno je bilo, da je organizirani kriminal trenutno največje tveganje za notranjo varnost EU. Obenem so zasegi t. i. protipravno pridobljenega premoženja in sredstev, ki jih imajo na razpolago organizirane kriminalne združbe, še vedno na zelo nizki ravni. Iz Europolovega poročila je razvidno, da je bilo od leta 2012 do leta 2014 zaseženih ali zamrznjenih le 2,2 odstotka sredstev, ki so bila pridobljena z izvršitvijo kaznivih dejanj, povezanih z organizirano kriminaliteto, kar pa je seveda večinoma pomanjkljivost zakonske ureditve v posamičnih državah EU. Še vedno največ protipravno pridobljenega premoženja izvira iz preprodaje prepovedanih drog.

Organizirane kriminalne združbe v 21. stoletju so zelo raznolike, prilagodljive in hitro spreminjajoče. Organizirani kriminal, ki vpliva na EU, je zelo raznolik. Razteza se od velikih "tradicionalnih" organiziranih kriminalnih združb po vzorcu italijanske mafije do manjših organiziranih kriminalnih skupin, ki so ustanovljene ad hoc za organizacijo in izvršitev kaznivih dejanj. Številne organizirane kriminalne združbe so zelo prilagodljive, saj prilagajajo svoj modus operandi glede na t. i. kriminalno poslovno okolje. Uporabljajo tudi korupcijo, da se infiltrirajo v organizacije javnega in zasebnega sektorja, pri čemer se zanašajo na podkupovanje, in trgujejo s pomočjo vplivov na politiko, izključno zato, da bi si olajšale svojo kriminalno dejavnost.

Operativna mreža @ON krepi mednarodno policijsko sodelovanje za boj proti kriminalnim organizacijam mafijskega tipa, kar državam članicam omogoča, da v sodelovanju z Europolom zaprosijo za specializirane preiskovalce.

Italijanski direktorat za preiskavo proti mafiji – DIA - je pripravil projekt, ki so ga podprli Europol in ostali varnostni organi iz Belgije, Francije, Nemčije, Nizozemske in Španije. Glavne in ciljne kriminalne organizacije so namreč italijanske organizirane kriminalne združbe mafijskega tipa, evroazijske in albanske kriminalne mreže ter t. i. kriminalne združbe Motorcycle Gangs.

V okviru operativne mreže @ON je cilj projekta ONNET, ki ga financira Evropska komisija, zagotavljanje operativne podpore s specializiranimi preiskovalnimi enotami v državah članicah EU in ostalih državah.

Predstavnika Slovenije sta v pogovoru s predstavniki DIA in na njihovo povabilo izrazila pripravljenost, da zaradi večletne problematike delovanja italijanskih organiziranih kriminalnih združb na območju Slovenije, predvsem Camore in Cosa Nostre, k projektu operativne mreže @ON pristopi tudi slovenska policija.

Povezane vsebine

Fighting transnational organised crime: Europol and the Italian Anti-Mafia Investigation Directorate host first operational conference in The Hague