Policisti na Obali so bili danes, 4. aprila 2019, zelo aktivni, pa ne samo pri kontroli prometa, ampak so reševali tudi živali. Policisti Policijske postaje Koper so namreč prejeli dve anonimni prijavi o zadrževanju srnjadi v ujetništvu, in sicer v dveh vaseh v okolici Kopra.

srna ujetnistvo3

Po več letih ujetništva bo srna kmalu spet na prostosti.

O svojih ugotovitvah so obvestili lovsko inšpekcijo na Inšpektoratu RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Koprski policisti so tako skupaj z lovskim inšpektorjem in predstavnikoma lovskih družin iz okolice Kopra opravili nadzor na konkretnih lokacijah in pri tem ugotovili, da sta dva občana v dveh vaseh v okolici Kopra v ujetništvu več let zadrževala dve srni.

V obeh primerih je lovski inšpektor ugotovil, da kršitelja nimata dovoljenja za zadrževanje divjadi v ujetništvu, zaradi česar je z ustno odločbo odredil, da se srni preda upravljalcu lovišča in izpusti v naravo. Zaradi kršitve določil 18. točke 1. odstavka 75. člena Zakona o divjadi in lovstvu je lovski inšpektor kršiteljema izrekel globo, vsakemu v višini 420 evrov.

 

pes1

Hvaležni lastnik je svojega psa že prevzel na policijski postaji.

Že zjutraj pa so ilirskobistriški policisti dobili obvestilo, da je pred vasjo Dolenje na cesti pes. Da bi zaščitili psa in udeležence v prometu, so policisti takoj odšli na kraj, kjer so psa dejansko tudi našli in ga odpeljali v enoto. Obvestili so zavetišče in veterinarja iz Ilirske Bistrice. Ta je psa pregledal in ugotovil, da ima hrvaški čip. S pomočjo hrvaških varnostnih organov so odkrili lastnika, ki je doma iz bližnje vasi Lipa (Hrvaška).