V okviru svojih rednih nalog policisti izvajamo tudi nadzor nad prometom tovornih vozil in avtobusov, pri čemer ima pomembno vlogo Specializirana enota za nadzor prometa v Upravi uniformirane policije. Eden takšnih nadzorov bo v petek, 4. februarja 2011, na počivališču Lukovica, ko si boste lahko pobliže ogledali delo te enote.

Zaradi bližajočih se zimskih počitnic bomo v policiji na avtobusne prevoze v prihajajočih dneh še posebej pozorni. Letos bodo namreč počitnice za celotno Slovenijo potekale v istem terminu, zato pričakujemo večje število organiziranih prevozov tako otrok kot odraslih.

Poleg tega bomo pozorni tudi na voznike tovornih vozil domačih in tujih prevoznikov. Predvsem slednjih je zaradi tranzitnih poti skozi Slovenijo na naših cestah vsak dan veliko. Žal je med obojimi, tako vozniki avtobusov kot tovornih vozil, kar nekaj takšnih, ki vozijo tehnično pomanjkljiva vozila. Ob tem vozniki mnogokrat ne upoštevajo določil o dovoljenem trajanju vožnje in obveznih počitkih.

Zato policistke in policisti v rednem delu s pomočjo tahografov preverjamo čas trajanja vožnje in počitkov voznika, morebitno prekoračitev hitrosti in varnostno razdaljo. Posebej pozorni smo na uporabo zimske opreme in vinjet, obremenitve vozil (tj. skupno maso in osne obremenitve) kot tudi na pravilno naložitev ter pritrditev tovora. Preverjamo pa tudi veljavnost, pravilnost in ustreznost listine tako vozila kot voznika ter voznikovo psihofizično stanje (tj. vsebnost alkohola in nedovoljenih drog v organizmu).

Spoštovani predstavniki medijev, ob 13. uri vas vabimo na počivališče Lukovica (v smeri od Trojan proti Ljubljani), kjer si boste lahko ogledali delo in opremo Specializirane enote za nadzor prometa.

Skupaj z njimi bosta predstavnika podjetja, ki meri osne pritiske in skupno maso, in prometnega inšpektorata, ki nadzira delovno socialno zakonodajo, tj. čas trajanja vožnje in počitke voznika ter pravilno uporabo tahografa in zapisovalnih naprav.

 

Vljudno vabljeni!