Na včerajšnji novinarski konferenci Svetovalnice Akcija so bile izrečene neutemeljene obtožbe na račun delovanja policije in posameznih policistov v primeru preiskave suma spolnega napada na otroka. Kot smo v policiji v svojih odgovorih večkrat poudarili, smo vse zbrane ugotovitve posredovali na okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu.

Naše poročilo tožilstvu vsebuje vse do sedaj pridobljene dokaze, zbrana obvestila, ugotovitve strokovnih služb, zdravnikov in druge listine, skupaj več kot 250 prilog. Z dosedaj zbranimi obvestili in dokazi namreč nismo potrdili suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let. V policiji tako resnice ne prikrivamo, ampak smo o vseh ugotovitvah obvestili državno tožilstvo, ki je edino pristojno za presojo glede morebitnega obstoja kaznivega dejanja. V poročilu smo tudi predlagali postavitev strokovnjaka psihološke stroke, da oceni prisotnost morebitne spolne zlorabe.

Policisti tudi niso končali prve preiskave glede suma spolnega napada v enem dnevu. Prijavo o sumu storitve kaznivega dejanja je 17. marca 2010 na Policijsko upravo Slovenj Gradec podal Center za socialno delo, policisti pa so po zbranih obvestilih o svojih ugotovitvah obvestili državno tožilstvo 8. aprila 2010.

Zavračamo tudi navedbe, da je kriminalist ravnal nestrokovno in nekorektno. V postopkih z otroki ali mladoletniki morajo policisti ravnati še zlasti obzirno, upoštevati morajo njihovo osebnost, občutljivost in druge lastnosti. Policija lahko opravi razgovor tudi z otrokom kot domnevno žrtvijo kaznivega dejanja in pri razgovoru je lahko navzoč tudi starš ali zakoniti zastopnik. V primeru, ko je to v interesu zaščite otrokovih pravic (npr. ko je domnevni storilec kaznivega dejanja zoper otroka kdo od staršev), pa je lahko navzoč predstavnik pristojnega CSD. V javnosti se pojavljajo napačne informacije tudi glede obravnave drugih sumov storitve kaznivih dejanj v tem primeru, v smislu, da policija ni ukrenila vse potrebno pri utemeljevanju sumov, čeprav je policija sume kaznivih dejanj obravnavala in o vseh ugotovitvah obvestila državno tožilstvo.

Včeraj smo poudarili, da je odrejen nadzor, ki bo preveril vse morebitne nepravilnosti. Poudarili pa smo tudi, da do sedaj nadzorniki niso potrdili takih nepravilnosti, ki bi vplivale na končni rezultat preiskave oz. na ugotavljanje dejanskega stanja v obravnavanih primerih. Če se bodo v končnih ugotovitvah nadzora pokazale tudi druge napake pri obravnavi primerov, bodo sprejeti ukrepi za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti pri obravnavi podobnih primerov v prihodnje. Ne bomo pa dovolili šikaniranj in neutemeljenih obtožb na račun korektnega dela posameznih kriminalistov.

Interes otroka se mora vedno postaviti na prvo mesto in ga upoštevati pri postopkih, ki se vodijo, in pri izjavah v javnosti. Izjave predstavnikov svetovalnice niso v otrokovo korist in verjetno zasledujejo druge interese. Ne glede na to bomo preiskavo vodili nepristransko, pri čemer bomo upoštevali dejstva strank v postopku, ki so pomembna za ugotavljanje dejanskega stanja v predkazenskem postopku, nikakor pa ne bomo poteka preiskave prilagajali interesom posameznih strank. Če imajo posamezniki informacije o sumih spolnih zlorab, jih morajo posredovati pristojnim organom, da se sumi v skladu z zakonskimi pooblastili in pristojnostmi preiščejo.

Zavračamo tudi nekorektno sodelovanje s strokovnimi službami, saj moramo pri obravnavi kaznivih dejanj s področja nasilja v družini z njimi izmenjevati informacije in to v skladu z veljavno zakonodajo še posebej velja ob vsakem podanem sumu nasilja nad otrokom. V policiji se zavedamo občutljivosti primerov, ko so morebitne žrtve storitve kaznivih dejanj otroci, zato se zadev lotimo zelo resno in proučimo vse okoliščine primera, zberemo podatke, dokaze in proučimo razpoložljivo dokumentacijo ter na podlagi ugotovljenih dejstev o svojih ugotovitvah obvestimo pristojnega državnega tožilca, pa če se kazniva dejanja po zaključenih preiskavah utemeljijo ali ne.

Danes sicer lahko vsak ocenjuje kriminalistično delo, čeprav deluje na povsem drugem profesionalnem področju. Pomembno pa je, da nihče, razen državnega tožilstva, ne more odločati o kazenskem pregonu. Predstavnik svetovalnice v svojih izjavah uporablja tudi žaljiva poimenovanja policistov, ki niso dostojna nikomur. Pravi tudi, da se bomo srečali na sodišču. In ima prav, računati mora tudi s tem, da se bo morda moral na sodišču zagovarjati zaradi svojih žaljivih izjav na račun posameznih policistov.