Smučanje je pregovorno slovenski šport in zanimanje zanj se v zadnjih letih ponovno povečuje. Če je bilo smučanje še dve desetletji nazaj dosegljivo vsem, v zadnjem času opažamo, da smuča vedno manj otrok. Da bi to spremenili in čim večjemu številu otrok omogočili to lepo izkušnjo, bo že peto leto zapored med 21. in 25. januarjem potekala akcija Šolar na smuči.

20190120 103620 zm

Otroci bodo smučali na Krvavcu, Rogli, Mariborskem Pohorju in Cerknem. Tako bo učencem četrtih in petih razredov osnovnih šol omogočena brezplačna, zabavna in predvsem poučna smučarsko izkušnjo.

Namen akcije je, da se otroci naučijo osnov smučanja ter pred prihajajočimi zimskimi počitnicami osvojijo pravila varnosti na smučiščih. Od leta 2014, ko je Šolar na smuči zaživel, smo v okviru akcije omogočili brezplačen smučarski dan že preko 7000 učencem in več kot polovica jih je prvič stopila na smuči. Želja vseh partnerjev projekta je vlagati v znanje in skupaj s smučarskimi centri, šolami in društvi približati otrokom enega najlepših zimskih športov. Zato bo tudi letos smučanje in učenje smučanja za vse otroke v akciji brezplačno. Štiri smučarski centri bodo tako v petih dneh gostili nekaj več kot 2500 učence iz več kot 50 osnovnih šol.

IMG 4715 zm

Uraden začetek akcije Šolar na smuči je bil danes, 20. januarja 2019, na smučišču Krvavec, ki je tudi glavni pobudnik akcije in je danes vsem otrokom do 15. leta omogočilo brezplačno smučanje in zanje pripravilo tudi animacijski program, 270 otrok pa se je brezplačno učilo smučarskih zavojev v šoli smučanja. Današnjega odprtja projekta so se udeležili predstavniki organizatorjev in podpornikov akcije.

Pobudnik akcije Uroš Zupan iz Rekreacijsko-turističnega centra Krvavec je začetek akcije pospremil z naslednjimi besedami: "Zelo nas veseli, da bomo že peto leto zapored uspeli spraviti 2500 otrok na smuči. Že peto leto je odprtje tega projekta na Krvavcu. /…/ Od jutri naprej pa nadaljujemo na štirih slovenskih smučiščih, kjer bo vsak dan sto otrok na vsakem smučišču. Po zaključeni akciji bo nekaj čez 2500 otrok sodelovalo v njej.

Verjamem, da bo zopet več kot polovica tistih, ki bodo prvič stopili na smuči. Zelo smo veseli, da imajo predvsem partnerji in pokrovitelji posluh, da otrokom omogočimo lepo izkušnjo. /…/ Poleg njih in vseh smučarskih centrov so z nami Smučarska zveza Slovenije, Zavod za šport Planica in Policija. Gremo nekako v istem tempu z isto ekipo naprej in računamo in upamo, da se drugo leto zopet pojavimo na istem mestu. /…/ Nasmejani obrazi otrok je tisto, kar želimo videti.

Vsako leto naredimo analizo, kjer nas predvsem zanima, koliko otrok je prvič stopilo na sneg. Vedno je ta številka čez 50-odstotna. Druga analiza je, koliko teh otrok se je v prvem dnevu naučilo samostojno varno zaustaviti in spreminjati smer. Lahko rečemo, da je ta odstotek skoraj 100-odstoten, to pomeni, da se večina otrok nauči zaustaviti in spreminjati smer. To je tisti cilj, ki ga mi kot organizatorji akcije nekako imamo, tj. s pravim pristopom, s pravim poučevanjem in s pravo komunikacijo o varnosti otroke prvi dan spraviti do tega, da se varno naučijo zaustaviti, da spoznajo tiste osnove, da lahko potem ta znanja nadgrajujejo."


Zvočni posnetek izjave Uroša Zupana  


IMG 4865 zm


Smučanje je zagotovo eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih nacionalnih športov, zato ne čudi, da je ambasador te akcije slovenski smučar Jure Košir, ki je tudi nagovoril otroke, o projektu pa dejal: "Že veliko število otrok smo spravili na sneg, predvsem tiste, ki so z območij, kjer smučanje ni tako popularno, kjer je težje priti do smučišča, in pa tisti, ki se niso mogli privoščiti smučanja.

Zelo lepo je biti del te akcije. V veselje mi je sodelovati z otroki, odlična ekipa smo in najlepše je videti, ko se zelo v kratkem času otroci naučijo tistih osnovnih smučarskih korakov.

Otroci vpijajo znanje zelo hitro in vidim, da je kljub vsemu zanimanje za smučanje veliko. Ko dobijo opremo, ko dobijo prave smučarske učitelje, ko gre to skozi nek proces igre, se otroci zelo hitro naučijo smučati."


Zvočni posnetek izjave Jureta Koširja  


Dogodka se je udeležil tudi direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek: »Izjemno sem zadovoljen s samim sporočilom in namenom akcije. Smučarska zveza nekako čuti, da je to njeno poslanstvo, tako da sodeluje pri vseh akcijah, ki omogočajo in vzpodbujajo otroke in družine, da gredo na sneg. /…/

Ta akcija je res odmevna in uspešna in samo želim si, da bomo vztrajali na tem in morda še nadgrajevali. Predvsem, da akcija zajame tudi tiste otroke, ki si morda ne morejo privoščiti samega smučanja, ali pa so tako oddaljeni, da potrebujejo malo vzpodbude in jim to približamo."


Zvočni posnetek izjave Francija Petka  

20190120 095921 zm


Otroci bodo v naslednjih dneh poleg osvajanja osnov smučanja izvedeli tudi, kako se pravilno vesti na smučišču in varno smučati. Za red na smučišču, predvsem pa za svetovanje, sta skrbela policista smučarja, vodja Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Tomislav Omejec, ki je dejal: 

"Na tem in na podobnih projektih v prvi vrsti ozaveščamo predvsem mlade, da na smučišču niso sami in da morajo poskrbijo za lastno varnost, in posledično tudi vse druge, da naj vedno pazijo na ranljive skupine, in to so ravno otroci.

Ti so daleč najbolj hvaležna publika. Z veseljem se pogovarjajo s policisti in veliko vejo o varnosti na smučiščih. Zavedati pa se je potrebno, da se otroci največ naučijo iz vzora. Tako da tiste informacije, ki jih dobijo od policistov na smučišču in tistih, ki skrbijo za red na smučiščih, to je samo en segment varnosti. Največ pa lahko naredijo učitelji smučanja oz. starši, ki s svojim vzorom kažejo, kako se je potrebno pravilno obnašati na smučišču.

Najbolj svetujemo, da se pred smučanjem ali med smučanjem starši ali odrasli, s katerimi otroci smučajo, ustavijo na vznožju smučišča in pogledajo tistih značilnih deset FIS pravil, ki so z načinom, kako so prikazana, prilagojena ravno otrokom. Na teh nasvetih gradimo varnost na smučišču.

V tujini je bila letošnja zima kar tragična. Pri nas teh odstopanj za enkrat še ni, tudi nekaj zaradi tega, ker se je zima šele dobro začela. Potrebno pa je vedeti, da je država naredila veliko za varnost na smučišču, ker smo ena izmed redkih držav, ki imamo zakon o varnosti na smučišču, upravljalci se trudijo skrbeti za to varnost in trdno verjamemo, da je tudi zaradi tega nekoliko manj nesreč na smučiščih, predvsem pa manj hudih nesreč kot pa v tujini.

V prvi vrsti je za varnost na smučiščih odgovoren vsak sam. Naslednji, ki skrbi za varnost na smučišču, je upravljalec, ob konicah, prireditvah in ostalih dogodkih, kjer policija oceni, da je potrebna prisotnost policistov na smučišču, pa policisti opravljajo naloge policije na smučišču."


Zvočni posnetek izjave Tomislava Omejca  

 

Več preventivnih nasvetov policije: Le varna smuka je užitek!