Bliža se 15. november, datum, ki zakonsko določa, da morajo imeti avtomobili zimske pnevmatike oziroma ustrezno zimsko opremo. Zato vas policisti in predstavniki Avto-moto zveze Slovenije vabimo, da se nam v torek, 23. oktobra 2018, ob 9.30 pridružite v Centru varne vožnje na Vranskem, kjer vam bomo na skupni novinarski konferenci predstavili pomen ustrezne priprave voznika in vozila na zimo.

Priprava vozila na zimo pa ne pomeni le menjave letnih z zimskimi pnevmatikami, temveč je treba pri vozilu postoriti še marsikaj – določene stvari lahko naredi voznik sam, določene je bolje prepustiti strokovnjakom. Pomembno pa je tudi, da se voznik zaveda, da se mora na pot v zimskih vremenskih pogojih še toliko bolj pripraviti in vožnji v zahtevnih voznih razmerah resnično posvetiti vso svojo pozornost.

Vaši sogovorniki bodo:

  • mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi,
  • France Kmetič, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije,
  • Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije (predstavitev aktualnega testa pnevmatik),
  • Jurij Kočar, vodja AMZS servisa (priprava vozila na zimo),
  • Brane Legan, AMZS inštruktor varne vožnje (priprava voznika in vožnja v zimskih razmerah).

Po novinarski konferenci bomo na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem pripravili praktični prikaz:

  • razlika med letno in zimsko pnevmatiko oziroma zakaj letna pnevmatika pozimi ni ustrezna (daljša zavorna pot, slabši oprijem);
  • zakaj moramo za varno vožnjo zagotoviti ustrezno vidljivost iz avtomobila (ustrezno očiščena stekla (led, sneg), tekočina za čiščenje vetrobranskega stekla, ustrezno delujoči brisalci, delujoč klimatski sistem, ki poskrbi, da se stekla ne rosijo ...);
  • kaj lahko vozniki za ustrezno pripravo avtomobila storijo sami, kaj naj prepustijo strokovnjakom.

Spoštovani predstavniki medijev, zaradi lažje organizacije dogodka prosimo, da svojo udeležbo sporočite do vključno ponedeljka, 22. oktobra 2018, na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali po telefonu na številko 031 341 592.


Vljudno vabljeni!