Ob začetku mednarodnih akcij proti nasilju nad ženskami, ki vsako leto trajajo do 10. decembra, smo v Policiji in na Ministrstvu za notranje zadeve v sodelovanju z Zvezo za nenasilje tudi letos pripravili več aktivnosti. Osrednji dogodek bo jutri, 25. novembra 2010, ob 14. uri, ko bomo mimoidočim na Bevkovem trgu v Novi Gorici delili preventivno gradivo. Ob 15. uri pa bo v sejni sobi novogoriške mestne občine sledil posvet o tej problematiki, na katerem bomo sodelovali predstavniki različnih institucij.

Preprečevanje nasilja v družini, sploh nasilja nad ženskami in otroki, je ena naših prednostnih nalog. Gre namreč za kompleksen, večplasten problem, za katerega si želimo, da bi postal v družbi bolj prepoznaven, da ga bomo lažje reševali. Z našimi aktivnostmi želimo po eni strani vzpodbuditi žrtve, da hitreje poiščejo pomoč, in soočati storilce z odgovornostjo za svoja dejanja, po drugi strani pa vzpodbujati ljudi, naj se ne umikajo, ko ta problem zaznajo v svoji okolici, pač pa naj svoje sume prijavljajo in prevzamejo aktivno vlogo proti nasilju.

Osrednji dogodek bo 25. novembra 2010 ob 14. uri na Bevkovem trgu v Novi Gorici. Takrat bodo ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar in drugi predstavniki policije, med njimi v policiji zaposlena vrhunska športnika Natalija Gros in Rok Drakšič, predstavnice nevladnih organizacij Zveze za nenasilje in župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon ob stojnici mimoidočim delili promocijsko gradivo - pentlje in letake - in opozarjali na pomen prijave nasilja v družini.

Dogodek se bo nadaljeval s posvetom, ki bo 25. novembra 2010 ob 15. uri, v sejni sobi MO Nova Gorica na Trgu Edvarda Kardelja 1. Na posvetu ob začetku mednarodnih akcij proti nasilju nad ženskami bodo sodelovali ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, župan MO Nova Gorica Matej Arčon, namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar, predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Janko Mencinger, direktorica Zavoda Karitas Samarijan Milena Brumat, predsednica Društva SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja Maja Plaz in regijska koordinatorka za obravnavo nasilja v družini s Centra za socialno delo Nova Gorica Majda Pušnar. Dogodek bo povezovala predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin.

Podobne aktivnosti bodo 25. novembra 2010 potekale tudi v drugih krajih po Sloveniji.


Spoštovani predstavniki medijev, vabljeni!