Od leta 2005 ima slovenska policija svojega predstavnika tudi v policijski enoti, organizirani v Svetu Evropske unije. Poleg slovenskega predstavnika Janeza Ruparja (sicer zaposlenega v Uradu za varnost in zaščito) je v to enoto - poleg vodje in nekaj administrativnih delavcev - napotenih še pet policijskih strokovnjakov iz drugih držav.

Ti skupaj še z dvema političnima svetovalcema v skladu s t. i. Akcijskim načrtom razvijajo postopke kriznega menedžmenta v Evropski uniji ter nove koncepte poveljevanja in nadzora nad policijskimi operacijami, ocenjujejo krizne razmere, pomagajo pri vzpostavljanju misij, pripravljajo načrte za različne scenarije in različne tipe misij. Poleg tega zagotavljajo medsebojno usklajenost potrebnih virov, razvijajo pravne okvire in postopke financiranja ter vrednotijo predlagane rešitve z ustrezno ocenjevalno politiko.

Delo policijske enote Sveta EU je razdeljeno na posamezna podpodročja oz. na t. i. "deske", v katerih običajno delujejo trije: politični svetovalec s po dvema policijskima strokovnjakoma.


Janez Rupar na primer skrbi za:

  • afriško misijo v Sudanu (AMIS - African mission in Sudan),
  • evropsko misijo v Iraku (EUJUST LEX),
  • sodelovanje z Afriško unijo,
  • opazovanje stanja in morebitne misije na Kosovu, v Indoneziji in Moldaviji,
  • izvajanje in dopolnjevanje policijskega akcijskega načrta,
  • usklajevanje dela s tretjim stebrom (sodstvom in policijo),
  • povezavo s Srednjeevropsko policijsko akademijo (CEPOL),
  • poročanje v misijah in menjave kontingentov,
  • usklajevanje postopkov pri operativnem načrtovanju (OPLAN).


Po Ruparjevih besedah so aktivnosti razdeljene na posamezne delovne faze. V pripravljalni spremljajo aktualne razprave in pripravljajo različna pisna gradiva za Odbor za civilno upravljanje kriz (CIVCOM) in Politično varnostni odbor (PSC) ter druge pristojne organe. Ko je sprejeta odločitev za vzpostavitev neke misije, morajo pripraviti začetne dokumente, po izboru vodje misije pa sodelujejo pri pripravi potrebne dokumentacije in usklajujejo delo med vodstvom misije in državami članicami. Med potekom misije ves čas sodelujejo z njenim vodstvom pri vseh pomembnejših aktivnostih (pri poročanju, rotacijah, podelitvah medalj itd.) in redno poročajo CIVCOM-u. Usklajevanje aktivnosti z vodstvom misije in drugimi zainteresiranimi dejavniki (npr. Evropsko komisijo) je nujno tudi v zadnji fazi, pri zapiranju misije.

Poleg opisanih stalnih nalog vseh šest policijskih strokovnjakov sodeluje še pri usklajevanju različnih gradiv s policijskega področja za CIVCOM in PSC, ki jih pripravljajo drugi organi (npr. DG E 8, DG E 9). Številni sestanki in v povprečju deseturni delavnik so torej, kot pravi Janez Rupar, najbolj nazoren opis dela v policijski enoti Sveta EU.

 

predstavnikSvetaEU1

predstavnikSvetaEU2

 

Pripravil: Janez Rupar skupaj z Upravo uniformirane policije GPU