Ker mediji v zadnjih tednih zelo pozorno spremljate policijsko preiskavo, ki poteka v podjetju Vegrad, in v povezavi s tem sprašujete o različnih vidikih policijskega dela, želimo ponovno javno zagotoviti, da slovenska policija primer preiskuje prednostno, z vso skrbnostjo in strokovnostjo.

S primerom se znotraj Policijske uprave Celje, v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, ukvarja posebna skupina, sestavljena iz kriminalistov iz vse Slovenije.

Četudi bi si v policiji želeli, da bi lahko postopki tekli hitreje, pa je treba razumeti, da gre za resnično obsežno preiskavo več sklopov kaznivih dejanj, v okviru katere, kot smo vas že obvestili, poteka obravnava več kot 45 sumov kaznivih dejanj z različnih specifičnih področij. Gre za delovnopravno zakonodajo ter prevzemno, davčno in stečajno zakonodaje, dejanja, povezana z zlorabo pooblastil pri gospodarskem poslovanju, pa tudi številna druga, med njimi odtujitev žigov in sum odtujevanja ali uničenja poslovne dokumentacije.

Za ponazoritev, samo s področja kršitev delovne zakonodaje mora policija v podjetju Vegrad preiskati okoli 1.300 primerov! Poleg tega so se v tej policijski preiskavi kot udeležena v posameznih (tudi sumljivih) poslih pojavila dodatna gospodarska podjetja, ki jih je več kot 60, nekatera tudi iz tujine. Dodatno se je oktobra letos pojavilo več kot 1.200 neplačanih upnikov pred začetkom stečajnega postopka matične družbe Vegrad, d. d. Pri tem zahtevnem policijskem delu je treba upoštevati tudi dejstvo, da so se v Vegradu dogajale posamezne statusne spremembe; menjave vodilnih delavcev, postopek prisilne poravnave in nazadnje stečajni postopek, zaradi česar je preiskovanje še bolj kompleksno.

Odločno zavračamo kakršnekoli namige, da bi na delo policije vplival kdor koli iz vrst politike, saj policija sama in v tesnem sodelovanju s tožilstvom usmerja in vodi kriminalistične preiskave.

Treba pa je jasno povedati, da policija, kljub pritiskom javnosti, ne more delati hitreje. Preiskava v zvezi s kaznivimi dejanji, povezanimi z neupravičenim zadrževanjem prostovoljnih prispevkov delavcev, ki so jih ti zbrali za družini dveh svojih preminulih kolegov, je že v zaključni fazi. Preiskava preostalih kaznivih dejanj pa bo zahtevala precej več časa. Verjamemo, da bo to zahtevno in obsežno nalogo policija kljub vsemu uspešno zaključila in tako upravičila zaupanje državljanov. A kot rečeno; za to potrebuje čas.