Objavljamo odziv policije na različne obtožbe, povezane z aktualnim začetkom sojenja vidnejšim predstavnikom gradbenih podjetij.

Ob začetku sodnega procesa zoper tri vidnejše predstavnike gradbenih podjetij in različnih obtožbah na račun policije pojasnjujemo, da je bilo sicer pričakovati, da bo v tako pomembnem primeru, s tako prepoznavnimi in družbeno izpostavljenimi osumljenci, policija deležna različnih pritiskov. Tako je že vse od izvedbe hišnih preiskav in odvzema prostosti osumljencem, ko je bila policija večkrat obtožena zlorab in nepravilnosti. Očitno je to postala neka splošna taktika obrambe osumljencev v odmevnih primerih.

Za preiskovanje primerov take razsežnosti je potrebna velika mera poguma, strokovnosti in zagnanosti tako kriminalistov in državnih tožilcev kot tudi sodnikov. Mnogi od njih, ki so preiskovali kazniva dejanja teh osumljencev, so bili do danes v različnih postopkih, od pritožbenih do kazenskih in civilnih, v katerih morajo dokazovati, da so samo opravljali svoje delo, skladno z obstoječo zakonodajo. Napovedane milijonske civilne tožbe razumemo kot obliko pritiska na policiste, državne tožilce kot tudi sodnike. Policija preko medijev ne bo komentirala konkretnih dejanj, ki se razčiščujejo na sojenju. Na poziv sodišča pa bomo vse podrobnosti pojasnili na sodišču, kamor ta razčiščevanja sodijo.

Policija bo storila vse potrebno, da se zaščiti integriteta posameznikov kot tudi kriminalistične policije. Dejstvo, da se navajajo konkretni posamezniki (z imeni in priimki), ki v preiskavah sodelujejo, lahko privede tudi do njihove fizične ogroženosti, zato bomo poskrbeli za njihovo zaščito. Glede na dosedanje izkušnje pa lahko pričakujemo, da bodo uporabljena vsa sredstva za poskus onemogočanja dela kriminalistov.

Kriminalisti bodo kljub vsem tem pritiskom nadaljevali s svojim delom na vseh področjih kriminalitete in tako kot doslej svoje delo opravljali zagnano in strokovno, ne glede na priimek in družbeni ali socialni položaj osumljencev teh kaznivih dejanj.