Smučanje je pregovorno slovenski šport in zanimanje zanj se v zadnjih letih ponovno povečuje. Če je bilo smučanje še dve desetletji nazaj dosegljivo vsem, v zadnjem času opažamo, da smuča vedno manj otrok. Da bi čim večjemu številu otrok omogočili to lepo izkušnjo, bo že četrto leto zapored med 21. in 26. januarjem potekala akcija Šolar na smuči.

Otroci bodo smučali na Krvavcu, Rogli, Mariborskem Pohorju, Voglu, Cerknem in v Kranjski Gori, ki se je letos prvič pridružila akciji. Tako bodo smučarski centri skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije, Zavodom za šport Republike Slovenije Planica in Policijo, učencem četrtih in petih razredov osnovnih šol omogočili brezplačno, zabavno in predvsem poučno smučarsko izkušnjo.

Namen akcije je, da se otroci naučijo osnov smučanja ter pred prihajajočimi zimskimi počitnicami osvojijo pravila varnosti na smučiščih. Od leta 2014, ko je Šolar na smuči zaživel, smo v okviru akcije omogočili brezplačen smučarski dan že skoraj 7000 učencem in več kot polovica jih je prvič stopila na smuči. Želja vseh partnerjev projekta je vlagati v znanje in skupaj s smučarskimi centri, šolami in društvi približati otrokom enega najlepših zimskih športov. Zato bo tudi letos smučanje in učenje smučanja za vse otroke v akciji brezplačno. Tako bo šest smučarskih centrov v petih dneh gostilo 3000 šolarjev na smučeh. Častni pokrovitelj akcije je predsednik republike Slovenije Borut Pahor.

Uradni začetek projekta Šolar na smuči, z osrednjim dogodkom, bo

v nedeljo, 21. januarja, na Krvavcu, z začetkom ob 11.30

na prireditvenem prostoru pred Šolo snežnih športov Krvavec na Gospinci (pri otroškem traku).


Nedeljskemu dogodku na Krvavcu se bo pridružila tudi Maja Makovec Brenčič, ministrica za šolstvo, znanost in šport, otroke pa bo zabaval raper Zlatko.

Za več informacij o projektu vam bodo na voljo tudi ambasador projekta Jure Košir, pobudnik akcije Uroš Zupan iz Rekreacijsko-turističnega centra Krvavec, predstavnik Policije, predstavnik Smučarske zveze Slovenije in predstavnik Zavoda za šport Republike Slovenije Planica.

Na odprtju dogodku bodo prisotni organizatorji projekta in pokrovitelji ter seveda otroci, ki bodo ta dan smučali na Krvavcu v sklopu dogodka Šolar na smuči-Open, saj smučišče Krvavec ta dan omogoča vsem otrokom do 15. leta brezplačno smučanje, 250 otrokom pa tudi brezplačno šolo smučanja.


Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vas prosimo, da svojo udeležbo predhodno sporočite na

e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na tel. št. 041 350 551 (Valentina Erčulj Džuban).


Poleg uradnega začetka akcije na Krvavcu bodo dogodki za medije organizirani tudi v vsakem centru po spodaj navedenem urniku. Predstavniki organizatorjev in ambasador projekta Jure Košir bodo na voljo za intervjuje med 11.30. in 12.30, in sicer:

  • ponedeljek, 22. 1. Kranjska Gora
  • torek, 23. 1. Cerkno
  • sreda, 24. 1. Vogel

Ta dan bo na dogodku prisoten tudi v. d. generalnega direktorja policije Simon Velički, ki bo v nadaljevanju podpisal sporazum o sodelovanju med Policijo in Smučarsko zvezo Slovenije.

  • četrtek, 25. 1. Mariborsko Pohorje
  • petek, 26. 1. Rogla


Vljudno vabljeni!