Avto-moto zveza Slovenijev bo v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije v ponedeljek, 11. septembra 2017, ob 9. uri v Centru varne vožnje na Vranskem organizirala tečaj varne vožnje za gorske reševalce. Na novinarski konferenci ob 13.15 bo sodeloval tudi predstavnik slovenske policije, in sicer Robert Kralj iz Letalske policijske enote. Medije vabimo, da se nam pridružite!

Intervencijska vožnja v odprtem prometu sodi med najbolj zahtevne vozniške prvine, ki pa je pri reševanju v gorah kombinirana tudi s terensko vožnjo. Od tega, kako hitro bo voznik opravil z vožnjo po cesti in kako daleč bo zmogel onstran asfalta, so v primeru gorskih reševalcev odvisna življenja. Vsak prihranjen višinski meter pomeni več možnosti za nekoga, ki poškodovan leži nekje v gorah.

Da bi gorski reševalci do potankosti izkoristili vse prednosti terenskega avtomobila, okrepili vozniške prvine in na svoje intervencije vozili čim bolj varno, bodo v AMZS z njihovo strokovno ekipo inštruktorjev v Centru varne vožnje na Vranskem gorskim reševalcem omogočili celovito izobraževanje za dopolnitev vozniškega znanja v zahtevnih voznih razmerah. S tem bi radi opozorili tudi na dejstvo, da je za gorskega reševalca poleg visoke usposobljenosti pri reševanju v najzahtevnejših pogojih pomembna tudi varna vožnja, saj je še tako dobra usposobljenost reševalca "zaman", če se mu na poti na intervencijo zgodi prometna nesreča.

Za gorske reševalce so v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem pripravili poseben program, kjer bodo vozniki – gorski reševalci premagovali različne terene, spoznavali posebnosti terenov, konstrukcijsko-tehnične značilnosti terenskih avtomobilov in zmogljivosti ter omejitve pnevmatik. Program traja štiri ure, v tem času pa izkušeni inštruktorji vodijo tečajnike skozi različne stopnje zahtevnosti vadbe tehnik vožnje. Tečajniki se z vajami naučijo pravilne ocene posameznih situacij, predvidevanja obnašanja avtomobilov in pravilnega ukrepanja.


Spoštovani predstavniki medijev!

  • med 9. in 13. uro

Na poligonu boste lahko spremljali in fotografirali tečaj, posneli boste lahko tudi izjave inštruktorja varne vožnje pri AMZS Janeza Marolta, ki je tudi sam gorski reševalec, in tečajnikov.

  • ob 13.15

Po zaključku tečaja bo še krajša novinarska konferenca. Predsednik GRZS Igor Potočnik bo strnil vtise o opravljenem tečaju, predstavil pomen tovrstnega izobraževanja za gorske reševalce, GRZS pa bo predstavila tudi aktualne podatke o svojih aktivnostih in intervencijah v letošnji planinski sezoni ter podala navodila za jesen in prihajajočo zimo, ki je v visokogorju že pokazala zobe – na Kredarici je namreč že zapadlo devet centimetrov novega snega. Pridružil se nam bo še predstavnik Letalske policijske enote Robert Kralj, ki bo predstavil aktivnosti policije pri reševanju ljudi v gorah.

Zaradi lažje organizacije dogodka prosimo, da svojo udeležbo sporočite do vključno petka, 8. septembra 2017, na e-naslovTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali po telefonu na telefonsko številko 031 341 592.