V sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom bomo v soboto, 10. julija 2010, na najbolj obljudenih planinskih poteh na območju Julijskih Alp izvedli preventivno akcijo, namenjeno zagotavljanju varnosti obiskovalcev gora.

IMG 2863

Nasveti za pohodnike, planince, gornike


Čedalje več ljudi se odloča za aktivno preživljanje prostega časa v sredogorju in visokogorju, s čimer pa se žal povečuje tudi število nesreč. Planinstvo je lahko namreč tudi nevarno, še zlasti, če ne upoštevamo osnovnih gorniških pravil.

Zato bomo policisti planince v prihodnjih dneh seznanjali z nevarnostmi v gorah in jim svetovali, kako naj se pravilno opremijo in obujejo ter kako naj se varno gibajo, opozarjali pa jih bomo tudi, naj pri izbiri poti in cilja upoštevajo tudi svojo telesno pripravljenost, opremljenost in vremenske razmere.

S policisti gorske enote na Policijski upravi Kranj bodo naloge iz svojih pristojnosti izvajali tudi nadzorniki Triglavskega narodnega parka (TNP). Naša akcija bo tako usmerjena tudi v ugotavljanje kršitev s področja varovanja naravne in kulturne dediščine TNP.

Preventivne aktivnosti bomo 10. julija 2010 začeli ob 5.30 na naslednjih izhodiščih:

  • Policijska postaja Kranjska Gora,
  • Aljažev dom v Vratih,
  • dolina Krme (pri hlevih),
  • parkirni prostor na planini Blato.


Smeri našega delovanja bodo predvsem najbolj obljudeni deli Julijskih Alp in poti, kjer smo doslej zabeležili največ nesreč v gorah. Akcijo bomo zaključili ob 15. uri pri Aljaževem spomeniku na Dovjem. 

Spoštovani predstavniki medijev, vabljeni, da se nam pridružite na izhodiščih ali ob koncu akcije, ko bomo predstavili naše ugotovitve in preventivna opozorila gornikom.

Akcijo bo vodil policijski inšpektor Matej Brajnik iz Sektorja uniformirane policije PU Kranj, vodja skupine gorske enote na PU Kranj (dosegljiv na telefonski številki: 04 23 36 244).