V policiji smo že večkrat odločno in v celoti zavrnili očitke, ki so se včeraj ponovno pojavili v javnosti o nezakonitem delovanju kriminalistov, nezakoniti aretaciji in izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov brez dovoljenj pravosodnih organov v kriminalistični preiskavi s področja gospodarske kriminalitete, glede katere so napovedane tožbe zoper posamezne kriminaliste. Poudarjamo, da smo vse postopke v tej kriminalistični preiskavi opravili zakonito, v skladu z veljavnimi predpisi in pravili stroke.

Policija je kriminalistično preiskavo, o kateri smo javnost obvestili 30. junija 2008, začela zaradi zaznanih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. O zaznavi je takoj obvestila pristojno državno tožilstvo, ki je nato začelo z usmerjanjem predkazenskega postopka. Policija je takoj začela zbirati obvestila tako s klasičnimi kot tudi prikritimi policijskimi ukrepi, vsi ukrepi in postopki v tem okviru so bili izvedeni zakonito, v skladu z veljavnimi predpisi in načeli kriminalistične taktike in metodike ter v skladu z usmeritvami državnega tožilstva. Policija je prikrite preiskovalne ukrepe izvajala zakonito na podlagi izdane odredbe državnega tožilstva.

Policisti so 29. junija 2008 osumljencema odredili pridržanje v skladu s pogoji, določenimi v 157. členu Zakona o kazenskem postopku. Prijetje in vsi postopki v času odrejenega pridržanja so bili izvedeni zakonito in strokovno, pridržanje pa je bilo odpravljeno takoj, ko so prenehali razlogi za njegovo odreditev.

Ponovno poudarjamo, da je državni tožilec Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu RS od vsega začetka usmerjal postopke policije. Na podlagi vseh zbranih ugotovitev je policija podala kazensko ovadbo na Vrhovno državno tožilstvo RS.

Na koncu je treba poudariti, da je policija - ne glede na to, kdo v konkretni zadevi nastopa kot osumljenec - dolžna na podlagi zakonskih pooblastil in dolžnosti ob zaznavi razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj izvršiti vse potrebne ukrepe v skladu z veljavnimi predpisi. Policija je tovrstne aktivnosti izvajala tudi v omenjenem primeru.