V petek, 3. februarja 2017, ob 11. uri bodo pred generalnim direktorjem policije zaprisegli pomožni policisti 1. generacije. Po zaprisegi bodo razporejeni v matične enote, kjer bodo ob morebitnem vpoklicu izvajali policijska pooblastila.

Slovenska policija je imela vedno v svoji organizaciji tudi sestav rezervne policije, ki je danes kot pomožna policija zakonsko urejena v XI. Poglavju Zakona o organiziranosti in delu v policiji ter v Uredbi o pomožni policiji.

Na javni razpis februarja lani se je prijavilo okrog 600 zainteresiranih,od katerih jih je vse pogoje izpolnjevalo okrog 100. Usposabljanja se je tako udeležilo 57 kandidatk in kandidatov za pomožne policiste, natančneje 17 kandidatk in 39 kandidatov. Tako je bila, po večletnem zatišju, po novem, ažuriranem in verificiranem 280-urnem programu osnovnega usposabljanja oblikovana 1. generacija kandidatk in kandidatov pomožne policije.

Prvi del usposabljanja je potekal od sredine novembra do sredine decembra lani na območju Vadbenega centra Gotenica, v obsegu 200 pedagoških ur. Drugi, praktični del usposabljanja, ki obsega 80 ur, pa je potekal na področnih policijskih enotah.

Pred zaprisego bodo pomožni policisti podpisali še pogodbo o zaposlitvi, ki velja pet let z možnostjo podaljšanja, nato pa bodo razporejeni na tisto policijsko upravo, na območju katere imajo stalno prebivališče. Vpoklicani bodo v primerih, ko bo zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, ob naravnih in drugih nesrečah, v primerih, ko je huje ogrožena javna varnost, za zavarovanje državne meje in v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja.

Slovesnost s svečano zaprisego bo v telovadnici Policijske akademije na Rocenski 56 v Tacnu, Ljubljana.


Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!