Generalni direktor policije Marjan Fank in generalna direktorica Finančne uprave Republike Slovenije Jana Ahčin sta danes, 15. marca 2016, podpisala sporazum o sodelovanju.

 

 

IMG 0876 zm

 

Podpisu so prisostvovali: iz FURS-a vodja oddelka za operativne zadeve Dušan Rajgelj, vodja sektorja za pravno in sistemsko podporo Petra Jeglič in direktor uprave za nadzor Peter Jenko, iz Policije pa direktor Uprave kriminalistične policije mag. Branko Japelj, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada UKP Darko Majhenič, vodja Sektorja gospodarske kriminalitete UKP Dušan Florjančič, vodja Oddelka za poslovni in javni sektor SGK UKP Dragan Obolnar in Maja Gašperšič iz OPJS SGK UKP.

 

 

Policija ima z namenom učinkovitejšega preiskovanja in pregona kaznivih dejanj ter izboljšanja medsebojnega sodelovanja med organi sklenjenih več sporazumov o medsebojnem sodelovanju. Tako je imela sklenjena tudi Sporazum o medsebojnem sodelovanju s Carinsko upravo Republike Slovenije in Sporazum o medsebojnem sodelovanju z Davčno upravo Republike Slovenije.

 

Ko se je v letu 2014 iz nekdanje Davčne uprave RS in Carinske uprave RS ustanovila Finančna uprava Republike Slovenije (FURS), je bilo potrebno omenjena sporazuma prenoviti in poenotiti. Pri tem je bilo ugotovljeno, da Policija in FURS sodelujeta na številnih področjih, zato smo se prenove aktov o medsebojnem sodelovanju lotili poenoteno.

 

Kot glavni akt medsebojnega sodelovanja je zasnovan Sporazum o medsebojnem sodelovanju. Podrejeno Sporazumu so sklenjeni protokoli oz. dogovori o sodelovanju na posameznih področjih, in sicer:

  • na področju usposabljanja in izpopolnjevanja,
  • na področju posredovanja informacij in podatkov,
  • na področju kinologije,
  • na področju davčne izvršbe,
  • v postopkih ravnanja z najdenimi stvarmi.

 

 

IMG 0877 zm

 

 

Cilj sporazuma je doseganje večje učinkovitosti obeh organov pri opravljanju nalog iz svoje pristojnosti ter hitrejše, učinkovitejše, vsebinsko popolnejše in poenoteno odkrivanje ter preiskovanje kaznivih ravnanj.

 

Na podlagi sklenjenih aktov je v prihodnje predvidena uskladitev elektronske izmenjave informacij, v delu je izvedba spletnega servisa za avtomatsko obveščanje o fazah postopka v zvezi s prejeto prijavo od FURS-a ter poenotenje zahtevkov za podatke in odgovorov nanje. Prav tako pričakujemo nadgradnjo sodelovanja tudi na drugih področjih.

 

 

 

IMG 0893 zm

 

 

 

Sporazum ureja različne oblike sodelovanja, kot je npr. izvedba skupnih akcij. Posebna pozornost je namenjena oblikam sodelovanja, kjer Finančna uprava in Policija največ sodelujeta. Finančna uprava tako Policiji posreduje obvestila o sumu storitve kaznivih dejanj, ki jih zazna pri opravljanju svojih nalog. Prav tako Policiji na zahtevo posreduje različne podatke, ki jih Policija potrebuje za izvedbo predkazenskega postopka.

 

Policija Finančni upravi zagotavlja določena usposabljanja in storitve, še posebej na področju uporabe prisilnih sredstev in službenih psov. Finančna uprava pa opravlja postopke davčne izvršbe denarnih terjatev Policije ter upravlja z najdenimi stvarmi, ki ji jih preda Policija.

 

Sodelovanje med organoma je bilo že do sedaj uspešno, kar bomo v prihodnje poskušali ne le ohraniti, temveč še izboljšati.

 

 

IMG 0899 zm