V slovenski policiji odločno zavračamo navedbe, ki izhajajo iz ovadbe poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke zoper vodjo Sektorja kriminalistične policije na PU Koper Deana Juriča in ki blatijo profesionalno in kriminalistični stroki predano delo kriminalistov in policistov.

Policija je že večkrat zavrnila neresnične, neutemeljene in nesmiselne navedbe o tem, kako je vodila kriminalistično preiskavo primera sumov kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, korupcije in drugih težjih oblik kriminalitete, v okviru katere je 9. marca 2010 opravila preiskovalna dejanja. Policija je v tem primeru izvajala in izvaja svoje postopke zakonito, operativno neodvisno in v skladu s kriminalistično stroko.

Policija ponovno poudarja, da je dolžna na podlagi zakonskih pooblastil ob zaznavi razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj izvršiti vse potrebne ukrepe, ne glede na aktualno družbeno dogajanje. Policija je to počela v konkretnem primeru, pri čemer si ni izmišljevala kaznivih dejanj niti jih ni preiskovala z namenom, da bi komur koli povzročila kakršnokoli škodo, šlo je za preiskavo kaznivih dejanj po uradni dolžnosti. Policija je državno tožilstvo in sodišče v postopku vseskozi obveščala verodostojno, o vseh potrebnih informacijah in pridobljenih ugotovitvah.

Policija kot neutemeljena zavrača vsa v zgoraj omenjeni ovadbi navedena kazniva dejanja, saj je za izvedbo preiskovalnih dejanj (preiskave prostorov) in prikritih preiskovalnih ukrepov (nadzora elektronskih komunikacij s prisluškovanjem in snemanjem) pristojno sodišče, ob obstoju utemeljenih razlogov za sum, da so bila storjena uradnopregonljiva kazniva dejanja, izdalo odredbe. V konkretnem primeru so bili na podlagi odredbe sodišča za pridobitev dokazov odrejeni prikriti preiskovalni ukrepi, saj dokazov ni bilo mogoče pridobiti s klasičnimi kriminalističnimi metodami. V zaključni akciji, ki je potekala 9. marca 2010, je policija na podlagi sodnih odredb izvajala hišne preiskave pri različnih fizičnih osebah in v prostorih določenih državnih institucij, kjer so se iskali poslovna dokumentacija in drugi materialni dokazi. Postopki v prostorih državnih institucij so bili izvedeni na visoki profesionalni ravni, z upoštevanjem vseh zakonitih in strokovnih pogojev ter naravo institucije, kjer so se opravljala preiskovalna dejanja. Prav tako so obstajali vsi zakoniti pogoji za odreditev pridržanja osumljencev in za podajo kazenske ovadbe. Predkazenski postopek je usmerjalo pristojno državno tožilstvo, ki v nadaljevanju odloča o pregonu kaznivih dejanj (in ne policija).

Policija v konkretnem primeru tudi ni obvestila javnosti ob začetku izvajanja preiskovalnih dejanj in odvzemov prostosti osumljencev, ampak je začela obveščati javnost šele po prejemu prvih novinarskih vprašanj in v nadaljevanju zaradi izjemnega medijskega zanimanja pripravila na Generalni policijski upravi izjavo za medije ter posredovala sporočila za javnost. Že večkrat smo poudarili, da policija ni obveščala novinarjev o tem, kje se opravljajo preiskovalna dejanja, prav tako ni posredovala prepisov pogovorov javnosti. Očitno gre v tem le za poskus preusmerjanja pozornosti od preiskave konkretnih sumov kaznivih dejanj.

Na koncu še enkrat v celoti zavračamo, da bi policija in Dean Jurič (in ne Dejan) v katerem koli delu tega postopka delovala nezakonito ali nestrokovno, zaradi česar bo policija preučila vse pravne možnosti za zaščito integritete organa in policistov, ki so sodelovali v tej preiskavi.