Generalni direktor policije Janko Goršek je danes, 17. marca 2010, ostro zavrnil očitke, ki so se v zadnjih dneh pojavili v medijih glede postopkov policije pri obravnavi primera na Oražnovi ulici v Ljubljani.

IMG 7305

Zvočni posnetek izjave Janka Gorška (mp3) 


Izjava za javnost generalnega direktorja policije Janka Gorška: "Ker se zapisi o tem, da policija svojega dela pri preiskovanju zadeve na Oražnovi ulici ni opravila strokovno in zakonito, še kar nadaljujejo, skupaj z očitki, da naj bi policija v svojem končnem poročilu lagala in prikrivala zadeve (poročilo ima kar 54 različnih prilog), ponovno in zadnjič poudarjamo, da so podani zadostni razlogi za sum, da je v postopku vrnitve psov ena ali več oseb storila kaznivo dejanje. Preiskavo, ki še poteka, usmerja državno tožilstvo v Ljubljani; skupaj bomo delali dosledno, objektivno in zakonito. Ko bo preiskava končana, bomo v okviru svojih pristojnosti o tem obvestili javnost. Ne bo nobenih nepotrebnih zastojev, ne bo pa tudi nestrokovnih bližnjic, zgolj zato, da potešimo interes javnosti in take ali drugačne politike.

V povezavi s tragedijo na Oražnovi: ne gre za umor, ni storilca kaznivega dejanja, policijska preiskava je končana. Policija je izključila možnost, da bi bila na kraju dogodka prisotna druga oseba razen pokojnika, zato ni podlage, da bi se preiskovala kakršna koli kazniva dejanja zoper "živali". Ponovno poudarjam, da je policija preiskavo v zvezi s tem dogodkom opravila strokovno in zakonito ter operativno neodvisno. Policija je svoje ugotovitve predstavila resnično, te pa so nastale na podlagi sodelovanja policije in veterinarskega inštituta, ki je pojasnil, da obstaja več možnih vzrokov nastanka poškodb psov. Če veterinarski inštitut ne more nedvoumno zapisati, ali je šlo za mučenje živali ali ne, potem policija pač ne more tega potrditi. Vse ostalo so špekulacije, ki pa ne morejo biti rezultat policijskega dela.

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so na kraju dogodka v Oražnovi ulici opravljali ogled v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku. V skladu s temi določili in dosedanjo, neproblematizirano prakso, sta bila obveščena preiskovalni sodnik in državni tožilec. Glede na okoliščine se je na kraju z ogledom ugotavljalo predvsem dejstvo, ali je smrt pokojnega posledica kaznivega dejanja. Ogled se je namreč opravljal prvenstveno zaradi smrti človeka. Sum kaznivega dejanja pri tem ni bil potrjen. O teh ugotovitvah sta bila namreč v celoti in povsem korektno obveščena tudi preiskovalni sodnik oziroma državni tožilec.

Policija preiskuje sume kaznivih dejanj in skrbi za javni red in mir. Če kdo misli, da smo inštitucija, ki bo razjasnila ali ki lahko razjasni take ali drugačne zgodbe in bolj ali manj politične afere, se moti. Nismo v službi politike niti medijev, ampak zakona, ustave in vseh prebivalcev Republike Slovenije. In z zakonskega stališča smo svoj odgovor podali. Vse ostalo je stvar dostojnosti ali pomanjkanja dostojnosti ljudi, ki na nesporno tragičnem dogodku bijejo politične bitke. Ne bom pa dovolil, da jih bijejo na plečih policije kot institucije, predvsem pa ne na plečih vseh tistih policistov in kriminalistov, ki so po svojih najboljših močeh ob pritisku javnosti in političnemu prilivanju olja na ogenj strokovno in zakonito opravili svoje delo; danes pa se jih - brez obrazov in imen - označuje za diletante in zarotnike v veliki politični igri.

Če kdo meni, da je policija v tem primeru kršila zakon in proceduro, imamo pri vrhovnem državnem tožilstvu pristojne institucije, da to raziščejo. Utemeljeno pa pričakujem, da tudi oni v celoti in popolnoma spoštujejo svojo integriteto in svoje delo opravijo objektivno in brez političnih preračunavanj. Brez igranja slepih miši in skladno z Zakonom o kazenskem postopku.

Da ne bo pomote: odgovorni smo javnosti in veste, da je pod mojim vodstvom policija bolj odprta do medijev in javnosti. Še veliko se moramo naučiti, to priznavam. Vendar pa to ne pomeni, da bo policija kot institucija ali njeno vodstvo brez besed nastavljalo hrbet vsaki neresnični, zlonamerni in z vidika ugotavljanja resnice popačeni novici, ki jo poda nek spletni portal. Enako velja za vse bolj pogosto prakso, ko se javno - v interesu politike ali zasebnih interesov - relativizirajo uspešno zaključeni predkazenski postopki v zahtevnih oblikah gospodarskega kriminala in korupcije; ko ljudje, ki niso videli kazenskega spisa na pamet, z neznosno lahkostjo bivanja na laž postavljajo odločitve tako policije, tožilstva kot sodišča; vse še preden se odprejo vrata sodnih dvoran.

Naše pristojnosti in omejitve kot tudi operativna avtonomija so jasno določene v zakonu, in dokler bom na tem mestu, se jih bom držal in bom enako zahteval od vseh podrejenih. Pod mojim vodstvom policija ne bo služkinja nikomur - ne javnim škandalom, ne medijem, ne vladajoči in ne opozicijski politiki."