V Grand Hotelu Bernardin v Portorožu se bo v sredo, 10. junija 2015, začela dvodnevna zaključna konferenca projekta WBOC - skupne preiskave z državami zahodnega Balkana v boju zoper organiziran kriminal in učinki na EU.

Slovenska policija je skupaj z madžarskimi kolegi partnerica v avstrijskemu projektu, katerega namen je skupni boj s partnerji v državah zahodnega Balkana proti kriminalnim združbam, ki izvirajo s tega območja in delujejo na območju EU. Cilj projekta je izvajanje skupnih preiskav in ustanavljanje skupnih preiskovalnih skupin (JIT), izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov in pospeševanje izmenjave podatkov, finančne preiskave in zaseg protipravne premoženjske koristi.

Projekt je operativno usmerjen, predvsem v povezovanje operativnih delavcev, ki so nosilci konkretnih kriminalističnih preiskav. Sredstva, ki jih je zagotovila EU, so bila namenjena operativni podpori aktivnostim boja proti organiziranim kriminalnim združbam z zahodnega Balkana.

Konference se bodo udeležili predstavniki policij držav članic EU, zahodnega Balkana in predstavniki Interpola ter Europola.

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni, da se udeležite odprtja konference, ki bo 10. junija 2015 ob 9. uri v Grand Hotelu Bernardin v Portorožu.

Predstavniki slovenske in avstrijske policije bodo po uvodnih nagovorih (predvidoma okoli 10. ure) dali izjave za medije, in sicer:

  • mag. Branko Japelj, direktor Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave,
  • Franz Lang, direktor avstrijske kriminalistične policije in namestnik generalnega direktorja za javno varnost,
  • Andreas Holzer, vodja Biroja za organizirano kriminaliteto in vodja projekta WBOC.