Predsednik vlade dr. Miro Cerar in ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar sta danes, 19. januarja 2015, obiskala Policijsko upravo Koper in se seznanila z odprtimi vprašanji in s težavami, s katerimi se srečujejo tamkajšnji zaposleni.

IMG 0041

Direktor Policijske uprave Koper Danimir Rebec je kot ključni problem izpostavil pomanjkanje kadrov in prostorsko stisko. Zasedenost delovnih mest se je v primerjavi z letom 2013 znatno zmanjšala in tako znaša 897 (953) delovnih mest, kar pomeni 69,6 % (73,4%) skupne zasedenosti. Ker na tem območju ni veliko zanimanja za poklic policista, se veliko zaposlenih vozi na delo tudi z oddaljenih krajev. Kot je izpostavil direktor Rebec, je kar 78 policistov (to je 12,2 % vseh zaposlenih na koprski upravi) zaprosilo za premestitev na delo bližje domu.

IMG 0071

Na Policijski upravi Koper se prav tako že vrsto let ukvarjajo s težavami nekaterih objektov oziroma s prostorsko problematiko, posebej velja izpostaviti notranje organizacijske enote policijske uprave. Tako je bila pred dnevi podpisana pogodba za začasno rešitev selitve. Ob zagotovitvi ustreznih sredstev pa na ministrstvu aktivno iščemo dolgoročno rešitev.

Predsednik vlade dr. Cerar je pohvalil delo policistov, saj se zaveda, da delajo v težkih razmerah in okoliščinah, kljub temu pa so ob zadnjih dogodkih (odpravljanje posledic lanskoletnega žleda, množična prometna nesreča blizu Postojne itd.) dobro opravili svoje naloge. Predsednik vlade je povedal, da je bila policija v zadnjih letih nedvomno preveč zapostavljena, kar se danes odraža v zastarelosti opreme, objektov itd., česar na kratek rok ni mogoče popraviti. Zagotovil pa je, da bodo potrebe policije uvrščene med vladne prioritete in izrazil prepričanje, da bo to pripeljalo do postopnega izboljšanja delovnih razmer v policiji.

IMG 0143

Tudi ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar je zagotovila, da bo naredila vse, da bi zagotovili boljše pogoje za delo v policiji. Še naprej si bo prizadevala za ureditev statusa policistov in zagotavljanje ustreznih delovnih razmer za njihovo nemoteno delo, kar je tudi prednostna naloga njenega mandata.

V. d. generalnega direktorja policije Marjan Fank je ponovno izpostavil pomen varnosti v državi. Obenem je povedal, da so pričakovanja policije v povezavi z izboljšanjem razmer realna. "Ne glede na to pa moramo storiti vse, da se varnostne razmere v državi ne bi poslabšale," je še dodal Fank.

IMG 0789