V sklopu prednovoletnih obiskov policijskih enot so danes, 30. decembra 2014, novomeško policijsko upravo obiskali ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, državni sekretar Boštjan Šefic in v. d. generalnega direktorja policije Marjan Fank. Sprejel jih je direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin s sodelavci.

Ministrici so predstavili delo Policijske uprave Novo mesto v zadnjih letih, s poudarkom na nekaterih posebnostih in varnostnih izzivih Posavja, Dolenjske in Bele krajine. Policisti varujejo 232 kilometrov državne meje z republiko Hrvaško, kjer z dobrim delom in sodelovanjem s hrvaškimi varnostnimi organi zagotavljajo visoko stopnjo varnosti obmejnega območja.

Vodja Sektorja uniformirane policije Marjan Petan, vodja Sektorja kriminalistične policije France Božičnik in vodja Operativno-komunikacijskega centra Robert Perc so predstavili delo na temeljnih področjih policijskega dela. Stanje na področju javnega reda, prometne varnosti in varovanja državne meje je ugodno, na področju kaznivih dejanj se ponašajo z dobro preiskanostjo in upadom premoženjske kriminalitete.

IMG 8421 zm

Eno temeljnih vodil dela policistk in policistov je policijsko delo v skupnosti, ki se odraža na vseh nivojih policijskega dela v novomeški policijski upravi. Približevanje ljudem z več osebne prisotnosti na terenu daje dobre rezultate. Direktor je v tej luči izpostavil projekte policijske uprave, ki dajejo dobre rezultate: projekt Blazinica tolažbe, povratni klici prijaviteljem na interventno številko policije 113, športne aktivnosti policistk in policistov, sodelovanje v projektu Skupa-j na področju dela z Romi; dobri učinki tega projekta se kažejo tudi na varnostnem področju.

Materialni pogoji za delo policije so dobri, izpostavljene pa so bile želje in potrebe po energetskih sanacijah objektov, s katerimi bi lahko privarčevali precej stroškov za vzdrževanje. Za bolj varno in učinkovito izvajanje zahtevnejših intervencij bi si želeli še boljšo opremljenost vozil z GPS napravami in več naprav za nočno opazovanje.

Po ogledu policijske uprave, tamkajšnjega operativno-komunikacijskega centra in Policijske postaje Novo mesto je ministrica v zaključku obiska nekaj pozornosti namenila še prisotnim novinarjem, ki so spremljali njen obisk.

IMG 8423 zm

Ministrica, državni sekretar in v. d. generalnega direktorja so se direktorju ter vsem policistkam in policistom zahvalili za dobro opravljeno delo ter zaželeli uspešno, varno in čim bolj mirno novo leto.