Ob počastitvi 25. obletnice akcije Sever bo v ponedeljek, 1. decembra 2014, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala osrednja slovesnost. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, udeležence pa bo nagovoril tudi predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas.

Pred četrt stoletja, leta 1989, so takratni organi za notranje zadeve z akcijo Sever zaščitili demokratične procese v Sloveniji in tako omogočili demokratične volitve ter nastanek samostojne in neodvisne države Slovenije. Akcija Sever je bila pomemben prispevek osamosvojitvenih procesov.

Slovesnost ob 25. obletnici akcije Sever je glasbeno-scenski dogodek, ki skozi temeljna človeška vprašanja in usode posameznikov, na komunikativen in čustven način osvetljuje narodove dileme "tisočletnih sanj" o nacionalni državi in daje pravi pomen in težo akciji Sever, s katero so sanje postale uresničljive. Uresničljive zaradi poguma in odločnosti danes in tedaj anonimnih posameznikov, ki so sprožili v zavesti ljudi veliki pok vere v osamosvojitev.

Slovesnost v počastitev tej visoki obletnici organizira Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve in Policiji. Med drugim bodo nastopili tudi Policijski orkester, Mešani pevski zbor Obala Koper, Mešani pevski zbor Akademije za glasbo, Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Koper in študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Osrednja slovesnost ob 25. obletnici akcije Sever, ki bo v Linhartovi dvorani, se bo začela ob 20. uri.

Pred koncertom bo v prvem preddverju Cankarjevega doma ob 18.30 potekala seja častnega in organizacijskega odbora Združenja Sever, na kateri bodo 32 prejemnikom podeljena priznanja Združenja Sever, ki se podeljujejo vsakih pet let. 

Fototermin in termin za izjave medijem bosta po podelitvi priznanj, ob 19. uri.

 

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!

 * * *

Ker bo zagotovljen neposreden televizijski prenos osrednje slovesnosti, ki se začne ob 20. uri, prosimo da svoje sedeže zasedete vsaj 15 min pred začetkom.

 Prosimo upoštevajte, da med koncertom ni dovoljeno fotografiranje z bliskavico.