Državni sekretar Boštjan Šefic in generalni direktor policije Stanislav Veniger bosta skupaj s sodelavci v torek in sredo, 8. in 9. aprila 2014, v Opatiji sodelovala na treh dogodkih, to so ministrska konferenca o sodobnih izzivih regionalnega policijskega sodelovanja, 11. odbor ministrov Konvencije o policijskem sodelovanju v Jugovzhodni Evropi in 10. letna ministrska konferenca o sodelovanju na področju varnosti meja v Jugovzhodni Evropi.

Ministrska konferenca o sodobnih izzivih regionalnega policijskega sodelovanja bo potekala v torek, 8. aprila, v okviru švicarskega programa regionalnega policijskega sodelovanja na Zahodnem Balkanu in v kontekstu švicarskega predsedovanja OVSE-ju. Razpravljali bodo o policijskem delu v večkulturni družbi in o pregonu organiziranega kriminala. Prva tema bo usmerjena predvsem v aktivnosti, nujne za krepitev znanja za delo policije v večkulturnih okoljih, v identifikacijo dobrih praks in krepitev regijskega in mednarodnega sodelovanja na tem področju. V drugem delu konference bo razprava namenjena iskanju novih načinov policijskega dela v boju s hitro spreminjajočimi se oblikami organiziranega kriminala.

11. odbor ministrov Konvencije o policijskem sodelovanju v Jugovzhodni Evropi se bo odvijal v sredo, 9. aprila. Glede na skupen varnostni interes se bo Slovenija zavzela za nadgradnjo dosedanjega sodelovanja in medsebojno dopolnjevanje aktivnosti držav članic Konvencije o policijskem sodelovanju v Jugovzhodni Evropi ter Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije v regiji. Na srečanju odbora se bodo sodelujoči seznanili z napredkom in aktivnostmi v regiji v zadnjem obdobju, še posebej na področju varovanja podatkov. Razprava pa bo namenjena tudi iskanju novih načinov za implementacijo konvencije in krepitvi vloge držav članic pri tem. V popoldanskih urah pa se bo začela 10. letna ministrska konferenca o sodelovanju na področju varnosti meja v JV Evropi, na kateri bo z uvodnim nagovorom nastopil tudi državni sekretar Šefic. 

Program dogodkov:

Torek, 8. april

  • Konferenca o sodobnih izzivih regionalnega policijskega sodelovanja: 13.45 - 18.00

Sreda, 9. april

  • 11. odbor ministrov Konvencije o policijskem sodelovanju v JV Evropi: 9.00 - 12.00
  • Uvodni nagovori - 10. letna ministrska konferenca o sodelovanju na področju varnosti meja v JV Evropi: 14.30 - 15.30


Dogodki bodo potekali v Grand hotelu 4 opatijska cvjeta (Viktora cara Emina 6) v Opatiji.

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!