Med evropskim prvenstvom v košarki slovenska policija v sodelovanju z DCAF gosti skupno operacijo, ki poteka na kopenski meji med Slovenijo in Hrvaško. Slovenskim policistom so se zato pri delu na meji pridružili tudi policisti nekaterih držav iz regije.

Med 4. in 16. septembrom 2013 so se slovenskim policistom na mejnih prehodih Gruškovje in Obrežje pridružili po dva policista iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije, Črne gore in Srbije. Tuji policisti, ki so oblečeni v uniforme svoje države, sodelujejo pri izvajanju mejne kontrole, natančnejših pregledih potovalnih dokumentov, kontroli vozil in izmenjavi informacij o potovanju navijačev, ki prestopajo zunanjo mejo na omenjenih mejnih prehodih. Tovrstno sodelovanje policij različnih držav predstavlja dodano vrednost za delo slovenske policije, obenem pa zagotavlja večjo stopnjo varnosti obiskovalcem prvenstva.

Predstavnike medijev vljudno vabimo na izjavo za javnost,

ki bo v četrtek, 12. septembra 2013, ob 11. uri na Mejnem prehodu Obrežje.

Izvajanje skupne operacije bosta predstavila mag. Karol Turk, namestnik generalnega direktorja policije, in mag. Anton Travner, direktor Inštituta Democratic Control of Armed Forces (DCAF) v Ljubljani.