Zakon določa, da morajo vozniki v obdobju med 15. novembrom in 15. marcem in v zimskih razmerah svoje vozilo opremiti z zimsko opremo. To pomeni, da morajo v tem času imeti na vozilih nameščene zimske pnevmatike na vseh kolesih ali letne pnevmatike z ustrezno velikostjo verig oz. z verigam enakovrednimi pripomočki.


Zvočni posnetek izjave Matjaža Leskovarja iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi (mp3) 


Zimske razmere se štejejo v primeru, ko se sneg začne oprijemati tal, ko je cesta poledenela oz. ko so na njej ledene ploskve. Takrat morajo vozniki ne samo imeti, ampak tudi uporabiti prej omenjeno zimsko opremo. Če voznik nima predpisane opreme, je globa za prekršek 40 evrov. Če pa je posledica neuporabe zimske opreme zastoj ali ovira na cesti, pa je predpisane globa 500 evrov in 5 kazenskih točk.

Vozniki naj, preden se odpravijo na pot, preverijo, kakšne so vozne razmere in vremenska napoved. Voznikom obenem svetujemo, naj se na pot ne odpravijo, če to ni res nujno.

Vzdrževalec ceste se glede na razmere lahko odloči, da bo omejil promet za določeno vrsto vozil, na primer za tovorni promet. Prav tako se odloči tudi, kdaj bo to omejitev umaknil. Policija pa je tista, ki nadzira, ali vozniki omejitev upoštevajo in se izločajo iz prometa.


Želimo vam varno vožnjo!


Nasveti za varno zimsko vožnjo