Objavljamo odziv policije na pismo Policijskega sindikata Slovenije glede zahteve policijskim upravam za pojasnitev upada ukrepov na področju cestnega prometa.

Na podlagi statističnih podatkov o izvedenih ukrepih na področju varnosti cestnega prometa v januarju 2013 v primerjavi z januarjem 2012 je Generalna policijska uprava ugotovila veliko zmanjšanje izvedenih policijskih ukrepov, obenem pa se je povečalo število prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Ker je to nedopustno z vidika zakonskih obveznosti in siceršnjih prizadevanj za zagotavljanje čim večje varnosti na naših cestah, je vodstvo policije direktorje policijskih uprav pozvalo, naj pojasnijo razloge za tako velik upad ukrepov.

Pri tem ne gre za nikakršen poseg v ustavno zagotovljeno pravico zaposlenih do stavke ali njeno omejevanje, kot vodstvu očita Policijski sindikat Slovenije, pač pa izključno za izpolnjevanje zakonske dolžnosti policije, da v skladu z nalogami, opredeljenimi v 84. členu Zakona o policiji, tudi v času stavke med drugim zagotovi nadzor in urejanje prometa na javnih cestah. Te naloge so policisti dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili predstojnikov.

Vodstvo policije je že večkrat javno izpostavilo, da razume in podpira prizadevanja policistov za boljše pogoje dela, vendar ne na račun varnosti državljanov oziroma udeležencev v prometu.

Če ponazorimo: prevelika hitrost je bila v januarju letos najpogostejši vzrok za prometne nesreče na naših cestah, policija pa beleži največji padec ukrepov prav na področju kršitev, povezanih s preveliko hitrostjo. Število izdanih plačilnih nalogov zaradi prehitre vožnje se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšalo za kar 33 odstotkov, hkrati pa se število ustno izrečenih opozoril kršiteljem ni spremenilo.

Zato nihče, niti v imenu sindikalnega boja, nima pravice večati tveganja, da bi se razmere na naših cestah poslabšale.