V t. i. parku varnosti, s katerim se policija predstavlja na letošnjem Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani, bomo v četrtek, 1. oktobra 2009, ob 9.30 podali izjavo za javnost o prizadevanjih policije za izboljšanje prometne varnosti starejših. Razstavni prostor policije bo ob tej priložnosti obiskala tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun bo v izjavi za javnost posebej izpostavil problematiko pešcev kot najbolj ogroženih prometnih udeležencev, zlasti jeseni in pozimi, pogoste žrtve prometnih nesreč med pešci pa so ravno starejši.

Jutri, 1. oktobra, se začenja tudi preventivna akcija Bodi viden, bodi previden, pri kateri sodelujeta Ministrstvo za notranje zadeve oz. policija. Starejše nad 65 let (in otroke v starosti do 10 let) bomo policisti v tem času ponovno opozarjali na pomen nošenja odsevnih trakov. Nosilec akcije je sicer Ministrstvo za promet, potekala pa bo do 25. oktobra.


Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!


Obiskovalcem na festivalu bomo vsak dan med 9. in 18. uro svetovali o varni udeležbi pešcev v prometu in jim delili odsevne trakove policije. Poleg tega jim bomo tudi svetovali, kaj lahko storijo za svojo varnost: kako naj ravnajo, da bodo zavarovali svojo lastnino in se izognili nevarnim situacijam, kot na primer v javnih prostorih, med potovanjem s sredstvi javnega prevoza, ob obiskih neznancev na domu ipd. Upokojenci in drugi starejši občani so namreč pogosto žrtve različnih kaznivih dejanj.


Ne pozabite na varnost (preventivna brošura za starejše občane) 


Posebej vabimo na naslednja predavanja, ki bodo v petek, 2. oktobra, v dvorani Lili Novy:

  • ob 10. uri bo predavanje o nasilju nad starejšimi,
  • ob 11. uri bo predavanje o tem, kaj lahko sami storimo za svojo varnost,
  • ob 12. uri pa bo predavanje o udeležbi starejših v prometu.


Banner-2