V pismu z naslovom Slovenians demand radical change, ki so ga podpisale štiri slovenske organizacije in v katerem v angleščini obveščajo tuje naslovnike o nedavnih demonstracijah v Sloveniji, je nekaj neresničnih navedb, ki se nanašajo na ravnanje policije.

Po pisanju podpisnikov so bili nekateri ukrepi, kot so zaprtje centra glavnega mesta, uporaba policistov posebne policijske enote in njihove opreme ter zapiranje večjega števila mladostnikov, mnogo pretirani glede na pretežno mirno naravo zbiranj. V zvezi s tem poudarjamo, da to ne drži. Vsi policijski ukrepi so bili zakoniti in rezultat temeljite predhodne strokovne varnostne ocene in izkušenj s preteklih zbiranj, kjer je večkrat prišlo tudi do nasilnih izgredov in poškodb tako pri policistih kot udeležencih. Policijo je pri odločitvi za izvedene ukrepe vodila izključno skrb za varnost udeležencev in zakonska obveza, da mora zagotoviti javni red ter zaščititi ljudi in njihovo premoženje.

V vseh svojih pozivih javnosti pred napovedanimi zbiranji smo posebej izpostavili, da je javno zborovanje in izražanje stališč ustavna pravica državljanov, ki pa naj jo uveljavljajo mirno in strpno. S tega vidika je očitek piscev, da so bili policijski ukrepi usmerjeni proti protestom oz. protestnikom, neupravičen. Nasprotno, policisti smo prav z vzpostavitvijo varnih razmer protestnikom omogočili uveljavljanje te ustavne pravice! Da so se v nekaterih policijskih postopkih in sodnih pridržanjih znašli tudi mladoletniki, pa je žal posledica njihovega ravnanja, na katerega se policija po zakonu mora odzvati.