Generalni direktor policije Stanislav Veniger je danes, 19. decembra 2012, priredil že tradicionalni prednovoletni sprejem za komandirje policijskih postaj in direktorje policijskih uprav ter druge vodstvene delavce notranjih organizacijskih enot Generalne policijske uprave in policijskih uprav, ki so se jim pridružili še vodstveni delavci enot ministrstva. Tokrat so bili med povabljenci tudi glavni poveljnik Posebne policijske enote in vodje PPE po posameznih policijskih upravah ter v nedavnih demonstracijah poškodovani policisti.

IMG 5978

IMG 6062

Udeležence je z vzpodbudnimi besedami nagovoril generalni direktor policije Stanislav Veniger, ki je pohvalil njihovo dosedanje delo, kljub - posebej zadnje mesece - težkemu letu. Poudaril je, da ljudje policiji zaupajo in jo podpirajo, kar so v zadnjem obdobju, ko se soočamo z množičnimi shodi, pogosto tudi takimi, ki se sprevržejo v nasilje, tudi jasno pokazali. Prepričan je, da bodo policistke in policisti enako dobro delali tudi v prihodnje, tudi ta petek, ko so napovedani novi protestni shodi. Ob tej priložnosti se je posebej zahvalil poveljstvu in vsem pripadnikom Posebne policijske enote; njihova srčnost in pogum ter strokovnost pri opravljanju policijskih nalog nam je lahko vsem za zgled.

IMG 5998

Minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak je izpostavil, da je današnji čas izjemno težak  za Slovenijo in tudi posebej zahteven za policiste. A ti svoje naloge opravljajo kvalitetno in verjame, da bo tako tudi v naslednjem letu. Prepričan je, da je visok ugled, ki ga v javnosti policija uživa danes, v nadaljevanju moč obdržati, še posebej, če bodo njenemu delu sledili pravosodni organi. Verjame, da bomo v naslednjem letu naše naloge opravili enako kvalitetno. Ob zaključku se je posebej zahvalil tistim policistom, ki so bili poškodovani, in jim želel uspešno okrevanje.

Povabilu na dogodek se je odzval in zbrane nagovoril predsednik vlade Janez Janša: "V zadnjih tednih je Slovenska policija branila varnost ljudi in premoženja, branila je ustavno pravico do mirnega zborovanja in branila je demokracijo." Dejal je, da je treba postaviti zelo jasno ločnico med pravico do svobodnega izražanja na kakršenkoli miren način ter med uporabo nasilja. Na točki, ko se uporabi nasilje, se seveda ta ustavna pravica ne brani več, ampak se jo napada. Potrebujemo družbeni konsenz, da imamo do uporabe nasilja ničelno toleranco. Prepričan je, da bodo tudi pred novimi napovedanimi protesti policisti enako dobro ločili med mirnimi demonstracijami in nasiljem.

Vsi govorci so zbranim zaželeli kar se da lepo praznovanje praznika ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter božično-novoletnih praznikov.