Direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi dr. Jurij Ferme je danes, 6. novembra 2012, v izjavi za javnost glede očitkov na delo slovenske policije v zadevi Balkanski bojevnik zatrdil, da so policisti in kriminalisti ta primer preiskovali strokovno in zakonito, ob usmeritvah Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije.

JurijFerme

Zvočni posnetek izjave Jurija Fermeta (mp3) 

Novinarska vprašanja in odgovori (mp3) 


Policija spoštuje odločitve sodišč, ki so pri svojem delu avtonomna, in ne more komentirati njihovih odločitev.

Policija vztraja, da je v preiskavi - ki jo je od vsega začetka usmerjalo Specializirano državno tožilstvo - ravnala strokovno, zakonito in profesionalno. Za vse izvedene prikrite ukrepe je policija imela dovoljenja in odredbe državnega tožilstva in sodišč, prav tako je v preiskavi vse klasične ukrepe izvedla v skladu s svojimi pooblastili.

Policija poudarja, da je kriminalistično preiskavo vodila intenzivno in v obsežnem sodelovanju s tujimi varnostnimi organi.

Dokazi, ki so bili pridobljeni od tujih pravosodnih in varnostnih organov, so bili pridobljeni v skladu z veljavnimi predpisi, ki urejajo področje mednarodnega pravosodnega in policijskega sodelovanja. Gre za prakso izmenjave dokazov ene države drugi, ki velja v sodobnem globalnem svetu in brez katere si ne moremo predstavljati boja zoper mednarodno organizirano kriminaliteto.

Ukrepi in pridobljeni dokazi na sodišču so bili v dveh letih, odkar trajata kazenski postopek in sojenje v navedeni zadevi, že večkrat preizkušeni. In sicer so bili preizkušeni v različnih fazah postopka – tj. pri pridobivanju posebnih preiskovalnih ukrepov, v sodni preiskavi in pri preizkusu obtožnice – pri tem pa niso bile ugotovljene nezakonitosti pri pridobivanju dokazov.

Policija ne samo v tem konkretnem primeru, ampak tudi v drugih, ravna vedno v skladu z usmeritvami državnega tožilstva in izvaja prikrite ukrepe na podlagi izdanih dovoljenj državnega tožilstva in sodišča ter tako pridobiva dokaze.