Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj s kriminalisti in policisti več policijskih uprav danes izvajajo preiskovalne ukrepe v okviru obsežne mednarodne kriminalistične preiskave gospodarske kriminalitete, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo. Več informacij o tem bo vodja preiskave iz NPU Robert Slodej v izjavi za javnost posredoval danes, 22. avgusta 2012, ob 14.15 pred Policijsko upravo Maribor na Maistrovi 2 v Mariboru. Vabljeni!

Preiskovalci preverjajo več sumov storitve kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala, in sicer zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti (člen 240/II in I Kazenskega zakonika RS), kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic (člen 244/II in I KZ) in kaznivega dejanja pranja denarja (člen 252/III, II in I KZ).

Hišne preiskave se na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Mariboru izvajajo na 12 naslovih na območju mariborske policijske uprave, pri čemer se preiskujejo tako poslovni kot zasebni prostori. Prav tako se v isti zadevi in za enaka kazniva dejanja na podlagi odredb županijskih sodišč iz Zagreba in Zadra opravlja 6 hišnih preiskav na Hrvaškem, in sicer na območju Zagreba in Zadra, pri hišnih preiskavah pa v okviru mednarodne pravne pomoči sodelujejo tudi preiskovalci iz Slovenije. Tako na območju Slovenije kot na območju Hrvaške se v preiskavah iščejo materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

V dosedanji fazi preiskav so preiskovalci na podlagi pooblastil Zakona o kazenskem postopku zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih trem osebam odvzeli prostost in jih začasno pridržali.

Pri današnjih aktivnostih v Sloveniji sodeluje 85 kriminalistov in policistov. Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete in korupcije.