V sredo, 30. maja 2012, zjutraj, je na severu Kosova v kraju Zubin Potok skupina neznanih storilcev napadla in močno poškodovala terensko vozilo mednarodne civilne misije EULEX.

Vozilo s policisti, ki delajo v okviru te misije – med njimi je bil tudi slovenski policist – je na službeni poti na lokalno policijsko postajo naletelo na skupino 300-400 lokalnih prebivalcev, ki so protestirali proti navzočnosti EULEX- a na tem območju. Protestniki so vozilo in policiste napadli s kamenjem, z razpršilci in s krampi ter pri tem vozilo močno poškodovali. V napadu na srečo ni bil poškodovan noben pripadnik misije EULEX. Protestniki so se po dogodku mirno razšli.

Po besedah glavnega predstavnika za odnose z javnostmi EULEX-a, Nicholasa Hawtona, EULEX napad obsoja in ga smatra kot napad na interese EU.

Preiskava dogodka je v teku.

Misija EULEX je bila ustanovljena leta 2008 in je največja misija Evropske unije. Cilj misije je pomoč in podpora kosovskim institucijam pri izgradnji vladavine prava na področjih policije, pravosodja in carine. V tej misiji sodeluje 14 pripadnikov slovenske policije. Več o sodelovanju slovenske policije v mednarodnih civilnih misijah.