Na smučiščih svoje naloge opravljamo tudi policisti. Predvsem takrat, ko so smučišča bolje obiskana, to je med vikendi, prazniki, počitnicami in ko se na smučiščih ali ob njih odvijajo prireditve. Zato vsaj enkrat letno izvajamo usposabljanje za delo policistov na smučiščih.

V tej smučarski sezoni bo enodnevno usposabljanje v dveh skupinah potekalo 9. in 10. februarja 2012. Osnovni namen tega usposabljanja je obnovitev potrebnih znanj in veščin za delo na smučiščih. Usposabljanje organizira Generalne policijska uprava. Vodi ga Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije, izvajalci pa bodo tudi predstavniki različnih služb Policije in Ministrstva za notranje zadeve ter Ministrstva za promet.

Temeljna izhodišča za delo policista na smučišču so preventivno delovanje z ozaveščanjem in opozarjanjem, sodelovanje oz. neposredno delo z nadzorniki smučišč in inšpektorji Inšpektorata RS za notranje zadeve (IRSNZ) ter odkrivanje in ustrezna obravnava hujših kršitev (tj. smučanje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ter opravljanje ogledov kraja nesreč s hudo telesno poškodbo ali smrtjo).

Pri usposabljanju bomo velik poudarek namenili ogledu kraja nesreč na smučiščih. Do teh kljub vsem prizadevanjem še vedno prihaja. V smučarski sezoni 2010/2011 je policija obravnavala 25 nesreč z lahkimi in 41 nesreč s hudimi telesnimi poškodbami ter 2 nesreči s smrtjo. V letošnji smučarski sezoni (natančneje: v obdobju od 1. novembra lani do 31. januarja 2012) pa je policija obravnavala 4 nesreče z lahkimi in 10 s hudimi telesnimi poškodbami.



Na prikaz dela policista smučarja pri ogledu kraja smučarske nesreče vabimo vse zainteresirane predstavnike medijev.

Pridružite se nam jutri, 10. februarja 2012, ob 13. uri, na smučišču Dolenčev rut v Kranjski Gori.

Izvajalci usposabljanja bodo na voljo tudi za kratko izjavo.