Med 16. in 22. septembrom 2011 bo potekal že deseti Evropski teden mobilnosti.

Prizadevanju za okolju prijaznejše načine mobilnosti se bo letos pridružilo kar 30 slovenskih občin, ki bodo zaprle del svojih cest in ulic za avtomobile in tako spodbudile hojo, kolesarjenje in uporabo javnega prevoza, torej energetsko učinkovite ter okolju in zdravju prijazne načine mobilnosti.

Pri aktivnostih, ki bodo potekale med tednom mobilnosti, bomo sodelovali tudi slovenski policisti. Poleg zagotavljanja varnosti v tem času bomo na različnih točkah predstavili tudi svoje delo in opremo, ki jo uporabljamo, svetovali o varni udeležbi v cestnem prometu in prikazali prvine varne vožnje:

  • 20. 9. 2011, med 9. in 13. uro (Slovenska cesta v Ljubljani) - policisti bodo skupaj s predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana in Mestnim redarstvom svetovali in opozarjali na nevarnosti v prometu, odgovarjali na morebitna vprašanja o prometnih predpisih, predstavili pravilno vožnjo s kolesom in najprimernejšo opremo kolesa. Opozarjali bodo tudi na pomen uporabe zaščitne kolesarske čelade.
  • 20. 9. 2011, med 10. in 13. uro (Prešernova ulica v Celju) - na postavljenem poligonu bo policist motorist predstavil prvine varne vožnje z motornim kolesom. Obiskovalci se boste lahko preizkusili na simulatorju vožnje z motornim kolesom, na ogled pa bo tudi policijsko vozilo z videonadzornim sistemom Provida.
  • 21. 9. 2011, med 11. in 13. uro (Trg svobode v Mariboru) - v okviru preventivnega projekta Z roko v roki skupaj za boljšo varnost slepih in slabovidnih bodo policisti sodelovali pri predstavitvi Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor. Na postavljeni stojnici bodo policisti tudi svetovali, kako poskrbeti za varno udeležbo v prometu.
  • 21. 9. 2011, med 9. in 17. uro (Bevkov trg v Novi Gorici) - policisti bodo predstavili svoje delo in preventivne aktivnosti za pešce in kolesarje.
  • 22. 9. 2011, med 9. in 17. uro (pred stavbo Mestne občine Nova Gorica na Kidričevi ulici) - policisti bodo postavili stojnico, na kateri si lahko ogledate predstavitev dela policije in postopkov, preventivno gradivo itd. Za nasvete lahko povprašate tudi policiste kolesarje.
  • 22. 9. 2011, med 9. in 12. uro (pred Osnovno šolo Piran) – piranski policisti bodo skupaj z učenci OŠ Piran in predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Piran opozorili na prometno varnost. Predstavili bodo tudi delo policije in odgovarjali na vprašanja obiskovalcev.

etm 11