Policija opozarja, da pri izvrševanju določb 149.b člena predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku, ki določa možnost pridobitve podatkov o elektronskem komunikacijskem prometu na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika, v praksi prihaja do različnega tolmačenja.

Operaterji namreč vedno pogosteje zavračajo izvršitev sodnih odredb za izpis prometa na  konkretni bazni postaji, kar seveda neupravičeno otežuje delo policije v kočljivih trenutkih. Prišli smo torej v nevzdržno situacijo,  ko operater komunikacij odloča, ali bo izvršil sodno odredbo ali ne.

Policija je izključno zato pripravila predlog k že omenjenem predlogu zakona, s katerim je želela vzpostaviti zakonito in enotno prakso, nikakor pa ne možnosti neomejenega pridobivanja podatkov. Povsem jasno je, da je potrebno omenjene ukrepe dosledno izvajati v skladu z načelom zakonitosti, sorazmernosti in subsidiarnosti in vsakršno namigovanje na možne zlorabe, vzpostavljanje policijske države ipd. je nekorektno oziroma tendenciozno.

V Policiji se zavedamo, da smo izvršilna veja oblasti, ki pri nastajanju zakonov in sprememb tvorno sodelujemo izključno s ciljem zagotavljanja varnosti ljudi. Pri oblikovanju naših predlogov pa si vedno prizadevamo uravnotežiti učinkovitost zagotavljanja varnosti in na drugi strani spoštovanje pravic tistih, ki jih ukrepi policije pri tem zajamejo.

Da policija ni imela in nima nikakršnega namena izvajati "fishing ekspedicij" ali celo kontrolirati vseh uporabnikov, pa potrjuje dejstvo, da želimo, da se področje uredi z vsemi potrebnimi nadzornimi mehanizmi. Predlagali smo celo, da informacijska pooblaščenka kot nadzorni organ letno izvaja nadzor nad izvajanjem ukrepa.

Policija ta ukrep že po sedanji ureditvi predlaga le izjemoma, predlog pa je podvržen strogi notranji presoji, presoji pristojnega državnega tožilca in nazadnje še presoji preiskovalnega sodnika. Vsak od njih mora pri odločitvi upoštevati tudi vse pomisleke, ki jih je navedla informacijska pooblaščenka.

Naj pojasnimo še, da besedila, ki je trenutno vključeno v predlog zakona, ni pripravila policija, pač pa ministrstvo za pravosodje.