Od danes pa vse do petka, 13. maja 2011, poteka v Opatiji na Hrvaškem šesta konferenca šefov evropskih policij pred turistično sezono, ki se je udeležuje tudi generalni direktor policije Janko Goršek.

Srečanje je namenjeno predvsem izmenjavi izkušenj in pogovorih o aktivnostih za večjo varnost turistov, krepi pa tudi sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško, saj bo slovenska policija v letošnjem letu prvič pristopila k podpisu protokola o sodelovanju med turistično sezono, na podlagi katerega bomo v hrvaško Istro in Reko napotili dva slovenska policista. Policista bosta delovala skupaj s hrvaškimi kolegi in jim med 15. julijem in 15. avgustom 2011 pomagala pri izvajanju policijskih nalog s slovenskimi državljani. S hrvaškimi policisti bodo sicer patruljirali tudi avstrijski, češki, francoski, nemški, madžarski, poljski in slovaški policisti ter predstavniki Interpola.

Napotitev policistov v druge države, kjer nudijo podporo pri izvajanju policijskih nalog, je ena izmed oblik sodelovanja, s katero se krepi zaupanje med organi držav. Takšno sodelovanje hkrati omogoča hitro izmenjavo informacij o pomembnih varnostnih pojavih in oblikah kriminalitete, ki se pojavljajo na področju turizma.

Izjava za medije je predvidena po svečani otvoritvi konference in podpisu protokola o sodelovanju, ki bosta v Grand Hotelu Četiri opatijska cvijeta, in sicer jutri, 12. maja 2011, ob 10. uri.

 

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!