V začetku meseca novembra smo s posebnim obvestilom javnost seznanili z aktivnostmi na področju nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov v zadnjih dveh mesecih letošnjega leta.

Kljub dejstvu, da smo naše aktivnosti vnaprej napovedali, ugotavljamo, da nam vseeno ni uspelo prepričati vseh, da se v primeru uživanja alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil ne odločajo za udeležbo v prometu. Po začasnih podatkih je bil alkohol od 9. novembra 2005 do danes prisoten v 111 prometnih nesrečah (najpogosteje se je pojavljal ob neprilagojeni hitrosti). V njih je ena oseba umrla, 5 je bilo hudo in 55 lahko telesno poškodovanih.

Policisti so v dobrem mesecu odredili skoraj 7.500 preizkusov alkoholiziranosti od katerih je bilo 841 pozitivnih, 98 voznikov pa je preizkus alkoholiziranosti odklonilo. Zaradi suma vožnje pod vplivom mamil in psihoaktivnih zdravil so policisti odredili 86 strokovnih pregledov z odvzemom krvi in urina za analizo. Začasno so odvzeli 721 vozniških dovoljenj.

Glede na to, da se približujemo drugi polovici meseca decembra, za katerega je uživanje alkohola še posebej značilno, bodo temu prilagojene tudi nadzorstvene aktivnosti policije.

Tako bodo, ob pogostejših nadzorih psihofizičnega stanja, na nekaterih območjih preizkusi alkoholiziranosti obvezni tudi ob drugih lokalno izstopajočih kršitvah prometnih predpisov (najpogosteje ob večjih prekoračitvah hitrosti). Vožnjo pod vplivom alkohola bomo poostreno nadzirali tudi preko dneva, še zlasti popoldan, ob zaključku delovnega dne. Organizirani bodo tudi krajši "ad hoc" nadzori na različnih območjih in v različnih urah. Poleg poostrenih nadzorov, ki jih organizirajo policijske uprave, bo v petek 16. decembra 2005, izveden skupen nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov na območju celotne države, po metodologiji Promil.

Z navedenimi aktivnostmi se bomo slovenski prometni policisti pridružili evropski nadzorstveni akciji, ki jo v tednu od 12. decembra 2005 naprej organizira Evropska zveza prometnih policij TISPOL. V njej bo sodelovalo okoli 20 evropskih držav, pri čemer organizator pričakuje, da bo v tem času z napravami za ugotavljanje alkohola preizkušenih več kot 300.000 evropskih voznikov. (Več informacij o TISPOL-u in njeni dejavnosti dobite na http://www.tispol.org/)

Osnovni namen vseh predstavljenih aktivnosti je, da voznike, ki bodo uživali alkoholne pijače ali celo mamila, odvrnemo od vožnje v cestnem prometu. S tem želimo zagotoviti večjo stopnjo varnosti vsem, ki se bodo v teh zadnjih dnevih letošnjega leta pojavili v prometu ter izločiti tiste, ki bi s svojim ravnanjem v prometu lahko ogrozili druge.


Vsem voznicam, voznikom in ostalim udeležencem v prometu, želimo prijetne, predvsem pa varne praznike ter srečno in uspešno leto 2006.