Med 5. in 6. decembrom 2005 bo v Republiki Sloveniji potekalo zasedanje Ministrskega sveta OVSE. Posamezne delegacije bodo v Slovenijo prispele že v nedeljo popoldne, 4. 12. 2005. Delegacije bodo potovale na relaciji letališče Brnik - gorenjska avtocesta - Celovška cesta do različnih hotelov v Ljubljani, kar bo potekalo brez posebnih dodatnih prometnih ureditev.

Večina delegacij se pričakuje v ponedeljek zjutraj, 5. 12. 2005.

V okolici Gospodarskega razstavišča in hotela Union pa bo zaradi zagotavljanja varnosti v tem času veljala posebna prometna ureditev, in sicer:

  • zapora voznih pasov DUNAJSKE CESTE v smeri Bežigrada, od križišča Bavarski dvor do Linhartove ceste;
  • popolna zapora VILHARJEVE CESTE, od Železne ceste do Dunajske ceste, z možnostjo lokalnega dovoza do Valjhunove ulice.

Posebna prometna ureditev bo veljala od nedelje, 4.12. 2005, od 18. ure, do srede, 7. 12. 2005, do 03. ure

051201 OVSE zapora

Avtobusi LPP bodo proti Bežigradu vozili po spremenjeni trasi, in sicer:

  • proge št. 6, 7, 8, 11, 14, 19, 20 in 21:
    Bavarski dvor - Trg OF - Masarykova cesta - Šmartinska cesta-Vilharjeva cesta - Železna cesta - Linhartova cesta in naprej po redni trasi
  • proga št. 12:
    Šmartinska cesta - Vilharjeva cesta - Železna cesta; začasno postajališče bo na Vilharjevi cesti
  • progi št. 11 in 12 imata končno postajališče na Železni cesti

Promet avtobusov LPP proti centru bo potekal neovirano.


Kolesarski promet in promet pešcev:

Pločnik in kolesarska steza ob Dunajski cesti, iz centra mesta proti Bežigradu, bosta od Trga OF do Linhartove ceste zaprta. Kolesarski promet in promet pešcev bo preusmerjen na nasprotno stran, proti centru mesta, kjer bo urejena in označena tudi dvosmerna kolesarska steza. Oba prehoda za pešce čez Dunajsko cesto bosta na tej relaciji zaprta. Zaprt bo tudi izhod iz podhoda.

Promet pešcev bo v smeri Prešernovega trga preusmerjen z desne na levo stran Miklošičeve ulice.


Ureditev tovornega prometa:

V Uradnem listu RS, št. 104/05, je bila objavljena Odredba o prepovedi prometaki prepoveduje promet posameznim vrstam vozil, in sicer:

  • prepoved prometa tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, vozil in skupin vozil, ki so daljša od 14 metrov, traktorjev, motokultivatorjev, delovnih strojev, vprežnih vozil, vozil, s katerimi se kandidati za voznike učijo vožnje, in vseh vozil, ki prevažajo nevarno blago v cestnem prometu, velja na naslednjih odsekih cest:
    1. A2 Kranj (vzhod)-Ljubljana (Šentvid);
    2. R 211 Kranj (Labore)-Jeprca-Ljubljana (Šentvid);
    3. G 8 Ljubljana (Šentvid)-Ljubljana (obvoznica);
    4. Celovška cesta: od križišča z obvoznico do križišča s Tivolsko cesto (križišče Delavski dom);
    5. Tivolska cesta: od križišča s Celovško cesto (križišče Delavski dom) do križišča z Dunajsko cesto (križišče Bavarski dvor);
    6. Dunajska cesta: od križišča s Tivolsko cesto (križišče Bavarski dvor) do križišča z Linhartovo cesto;
    7. Linhartova cesta: od križišča z Dunajsko cesto do križišča s Topniško ulico;
    8. Topniška ulica: od križišča z Linhartovo cesto do križišča z Vilharjevo cesto;
    9. Vilharjeva cesta od križišča s Topniško ulico do križišča z Dunajsko cesto.

Na cestah pod zaporednimi številkami 1., 2., 3. in 4. ne velja prepoved prometa za vozila in skupine vozil, katerih največja dovoljena masa ne presega 7.500 kg.

Prepoved prometa velja dne 5. decembra 2005, od 7. do 13. ure.

Za vozila, ki prevažajo nevarno blago, velja prepoved prometa na cestah pod zaporedno številko 6., 7., 8. in 9 tudi od ponedeljka, dne 5. decembra, od 13. ure, do torka, dne 6. decembra, do 14. ure.

Po prenehanju razlogov za prepoved prometa bodo policisti (za preprečitev nastanka različnih vrst škode) lahko predčasno sprostili promet, kar jim omogoča določba 6. člena odredbe.


Navodila in napotki udeležencem v prometu

  • Med zasedanjem OVSE bodo delegacije oziroma posamezni člani delegacij potovali po cestah na območju celotne države. Njihova vozila bodo spremljala policijska vozila za spremstvo, ki bodo poleg zvočnih znakov uporabljala rdečo in modro utripajočo luč (vozilo na čelu kolone) ter zeleno in modro utripajočo luč (zaključno vozilo).
  • Ob srečanju s takšnimi vozili za voznike veljajo določene obveznosti iz 126. člena Zakona o varnosti cestnega prometa, in sicer morajo vozila ustaviti, drugi udeleženci v prometu pa se morajo takoj umakniti z vozišča. Vozilu, ki daje znake z modro in rdečo lučjo, in vozilom, ki jih spremlja, morajo dati prosto pot.
  • Vozniki morajo ustaviti vozila ob robu ali zunaj vozišča. Vožnjo smejo nadaljevati šele, ko odpeljejo mimo vsa vozila v koloni, vključno z zaključnim vozilom, ki daje znake z zeleno in modro lučjo. S tem vozilom se kolona vozil s spremstvom konča, obenem pa je konec tudi vseh prepovedi in omejitev, ki so veljale zaradi uporabe rdeče in modre luči.
  • Ker obstaja možnost, da se bodo vozniki s temi kolonami srečali tudi na avtocesti, naj posebej opozorimo na določbo 110. člena Zakona o varnosti cestnega prometa, po kateri morajo vozniki ob zastoju na avtocesti med kolonami vozil, ustavljenimi na prometnih pasovih, pustiti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.
  • Popolnoma razumljivo je, da se občasnim zastojem v tem času ne bo mogoče izogniti. Če bodo udeleženci v prometu obstali v zastoju, naj ostanejo mirni in strpni ter naj dosledno upoštevajo znake in navodila policistov. Policisti bomo storili vse, da bo promet čim hitreje sproščen ter da bo zagotovljena čim večja pretočnost.
  • Glede na pričakovane zastoje naj se občani na pot odpravijo prej kot ponavadi, za vožnjo pa naj uporabljajo vzporedne, manj obremenjene ceste. Predvsem opozarjamo na zgostitve prometa in možnost večjih zastojev na naslednjih cestah:
    • na koncu gorenjske avtoceste in na Celovški cesti, iz smeri Medvod, 5. 12. 2005, med 7. in 10 uro;
    • v neposredni bližini Gospodarskega razstavišča, in sicer na Tivolski cesti, Slovenski cesti, Trgu OF (mimo avtobusne in železniške postaje), Masarykovi cesti in Topniški cesti, 5. in 6. 12. 2005, med jutranjo in popoldansko konico.
  • Predlagamo, da vozniki v teh dneh uporabljajo druge ceste, predvsem ljubljanski obroč in vozijo v središče mesta iz drugih strani. Poleg tega predlagamo, da po možnosti čim več uporabljajo javna prevozna sredstva.