Policija že več let intenzivno izvaja aktivnosti, ki so usmerjene v preprečevanje negativnih posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Vsakoletno analiziranje varnostnega stanja in ukrepov ob koncu leta (december in začetek januarja) je osnova tudi za načrtovanje nalog in aktivnosti v naslednjem letu.

Tudi v letošnjem letu policija nadaljuje s projektom "Bodi zvezda, ne meči petard". V okviru projekta, ki je namenjen učencem oddelkov 5. razredov osemletnega programa in 6. razredov programa devetletne osnovne šole, je bil izdelan tematski plakat ter nalepka. Uporabnike pirotehničnih izdelkov, predvsem pa otroke želimo opozoriti na pravilno uporabo teh relativno nevarnih sredstev ter s tem vplivati na zmanjšanje števila telesnih poškodb. Pri projektu sodelujeta Ministrstvo za šolstvo in šport ter Inštitut za varovanje zdravja RS.

pirotehnika2

Aktivnosti policije bodo usmerjene v preventivno dejavnost, represivno pa bodo policisti ukrepali v primerih, ko bodo ugotovili kršitve zakonskih določil.

V lanskem letu so policisti ugotovili 248 (269) kršitev predpisov s področja pirotehničnih izdelkov. S pirotehničnimi izdelki se je poškodovalo 23 (19) oseb, od tega 12 (10) otrok. V 77 (53) primerih je bilo poškodovano premoženje (avtomobili, poštni nabiralniki, oblačila, itd.).

pirotehnika1


Policisti so zasegli 90.700 (542.743) pirotehničnih izdelkov, največ na državni meji.

Uporaba pirotehničnih izdelkov je določena v Zakonu o eksplozivih (Ur. list RS, št. 96/02). Poleg določb glede poslovanja gospodarskih subjektov s pirotehničnimi izdelki je še posebej pomembno opozoriti na določbe, ki se tičejo posameznikov:

  • prodaja pirotehničnih izdelkov razredov I in II, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena v času od 19. decembra do 31. decembra;
  • uporaba pirotehničnih izdelkov razredov I in II, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena v času od 26. decembra do 2. januarja;
  • tudi v tem času je uporaba teh pirotehničnih izdelkov prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo javni shodi ali javne prireditve;
  • mladoletnikom do 15 leta starosti sta dovoljena le prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov razredov I in II ter le, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov;
  • uporaba pirotehničnih izdelkov je dovoljena samo v skladu z navodili proizvajalca;
  • prepovedana je predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi in preprodaja pirotehničnih izdelkov.

zvezda2005 Plakat


zvezda2005 nalepkaNalepka