Novomeška kriminalistična policija je v zadnjih šestih mesecih intenzivno zbirala dokaze zoper kriminalno združbo, ki se je ukvarjala z ilegalnim vodenjem tujcev čez državno mejo.

Kriminalna združba je v tem obdobju uspela iz Republike Hrvaške, Srbije in Črne gore ter Albanije v Italijo spraviti okoli 300 ilegalnih migrantov, večinoma državljanov Albanije ter Srbije in Črne gore. Organizatorjem so za pot do Italije morali plačati od 2.000 do 3.500 EUR-ov.

V ponedeljek, 11. aprila 2005, so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto v sodelovanju s policisti in kriminalisti iz Nove Gorice, Celja in Ljubljane izvedli zaključno akcijo v sklopu katere so opravili 13 hišnih preiskav ter prijeli organizatorje ilegalnega vodenja.

Pet osumljencev, in sicer dva slovenska državljana in tri državljane Srbije in Črne gore, od katerih je še eden mladoleten, so kriminalisti pridržali ter jih 12. aprila 2005 skupaj s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Novo mesto. Zoper vse je sodišče odredilo sodni pripor. Vseh pet organizatorjev je z izvrševanjem kaznivih dejanj v zadnjih šestih mesecih zaslužilo več kot 30 milijonov SIT.

Kriminalisti so v tej akciji kazensko ovadili skupno 37 osumljencev zaradi utemeljenega suma storitve 32 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 311/5 členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije, za kar je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

 

Informacijo so pripravili v Sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto.