Policija se je tudi letos pripravila na poostreno delovanje v zadnjih dveh mesecih leta, ko pričakujemo večjo prisotnost alkohola med udeleženci v cestnem prometu.

Posebna pozornost bo namenjena koncu prihajajočega tedna in decembru. Pričakujemo namreč, da bo velik del Slovencev praznoval martinovo, kar mnogi (žal) prepogosto povezujejo tudi z vožnjo v cestnem prometu.

Organiziran bo skupen nadzor psihofizičnega stanja voznikov za celotno državo, na območjih policijskih uprav pa bodo potekali lokalni poostreni nadzori. Izvedeni bodo različno, nekateri zvečer, drugi pozno ponoči. Večkrat se bomo za nadzor odločili tudi prek dneva.

Poostren nadzor bo možno opaziti v različnih časovnih obdobjih in na različnih cestnih relacijah.Policisti bodo mesta nadzora pogosto menjavali, ob tem pa tudi merili hitrost.

Naj na kratko povzamemo podatke o "Martinovem vikendu" v nekaterih preteklih letih.

Med lanskim "Martinovim vikendom" se je na slovenskih cestah zgodilo 274 prometnih nesreč. V njih je ena oseba umrla, 10 je bilo hudo in 144 lahko telesno poškodovanih. Alkohol je bil prisoten pri 47 prometnih nesrečah oziroma 17,2 % od vseh.

Lani so policisti v t. i. "Martinovem vikendu" med 11. in 13. 11 ugotovili 3481 kršitev cestnoprometnih predpisov. Odrejenih je bilo 912 preizkusov alkoholiziranosti z alkotestom, 38 strokovnih pregledov in 11 preizkusov z etilometrom. Pozitivnih je bilo 417 preizkusov alkoholiziranosti z alkotestom, 13 strokovnih pregledov in 3 preizkusi z etilometrom. Vozniki so v 62 primerih odklonili odrejen preizkus ali strokovni pregled. Pri tem je bilo 39 povzročiteljev prometnih nesreč, ki so imeli v organizmu več kot 1,1 % alkohola, in 77 kršiteljev, ki so imeli v organizmu več kot 1,5 % alkohola. Policisti so odredili tudi 22 strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi. V petih primerih je bil rezultat pozitiven, 15 voznikov pa je strokovni pregled odklonilo.

Med "Martinovim vikendom" leta 2004 (med 12. in 14. 11) se je na slovenskih cestah zgodilo 311 prometnih nesreč. V njih so bile tri osebe hudo telesno poškodovane in 120 lahko telesno poškodovanih. Alkohol je bil prisoten pri 33 prometnih nesrečah oziroma pri 10,6 % od vseh.

Leta 2004 so policisti v "Martinovem vikendu" ugotovili 4698 kršitev cestnoprometnih predpisov. Odrejenih je bilo 1184 preizkusov alkoholiziranosti z alkotestom in 49 strokovnih pregledov. Pozitivnih je bilo 475 preizkusov alkoholiziranosti z alkotestom in 14 strokovnih pregledov. Vozniki so v 81 primerih odklonili odrejen preizkus ali strokovni pregled. Pri tem je bilo 21 povzročiteljev prometnih nesreč, ki so imeli v organizmu več kot 1,1 ? alkohola, in 94 kršiteljev, ki so imeli v organizmu več kot 1,5 ? alkohola. Policisti so odredili tudi 39 strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi. V treh primerih je bil rezultat pozitiven, 31 voznikov pa je strokovni pregled odklonilo.

Povsem upravičena je bojazen, da se bo zaradi sproščenega razpoloženja, praznovanj in pitja alkoholnih pijač prometna varnost konec leta še poslabšala.

Zato smo tudi letos pripravili program represivnih in preventivnih dejavnosti, ki so usmerjene predvsem v preprečitev morebitnega poslabšanja prometnovarnostnih razmer.


Naj poudarimo samo nekatere:

  • HITROST - posebno pozornost bomo namenili ugotavljanju vpliva alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil pri tistih voznikih, ki bodo vozili prehitro. Že več let namreč ugotavljamo, da so prekoračitve hitrosti tesno povezane prav z vožnjo pod vplivom alkohola;
  • USMERJENA REPRESIVNA DEJAVNOST - policijske enote bodo svojo dejavnost poostrile predvsem v tistem času in na tistih cestah, kjer problematika vožnje pod vplivom alkohola in mamil izstopa. Na teh mestih bo mogoče opaziti večje število policistov;
  • POPOLDANSKI NADZORI - glede na izkušnje iz preteklih let bomo posebej pozorni popoldne, Saj ugotavljamo, da vse večkrat prihaja do prekomernega pitja na delovnih mestih (predvsem v decembru). Ker se večina ljudi na delo pripelje s svojim vozilom, se ne glede na stanje, v kakršnem je, odloči tudi za vožnjo nazaj domov. Možnost povzročitve prometne nesreče pa je v tem času zaradi vpliva alkohola in gostega prometa veliko večja kot zvečer in ponoči;
  • PREDSTAVITEV NAŠE DEJAVNOSTI PREK LOKALNIH MEDIJEV - problematiko in nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil ter naše ukrepe za učinkovitejši nadzor teh kršitev bomo poskušali predstaviti prek lokalnih medijev;


Da bodo vozniki čimbolj brezskrbno in varno preživeli martinovo, svetujemo:

  • naj za prevoz uporabijo javna prevozna sredstva, če bodo uživali alkohol, ali pa naj vozilo vozi nekdo iz družbe, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in alkoholnih pijač ni užival;
  • naj upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur po zaužitju. Zato npr. naslednje jutro po uživanju teh pijač še vedno nismo popolnoma sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno;
  • naj glede na možnost spremenjenih in zahtevnejših voznih pogojev prilagodijo vožnjo razmeram (predvsem takrat, ko so na cesti zimske razmere ali te lahko pričakujemo);
  • naj upoštevajo ostala cestnoprometna pravila, še posebej pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in druga.


Praznovanje nam lahko ostane v lepem spominu le, če bo tudi varno. Za to pa lahko v največji meri poskrbimo sami z odgovornim in s strpnim ravnanjem v prometu. Zavedajmo se, da od našega ravnanja ni odvisna samo naša varnost, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu.


Vsem želimo prijetno, sproščeno, predvsem pa varno praznovanje.